Кметът Николай Мелемов: Смолян е прекрасен заради атмосферата, която създават хората

Кметът Николай Мелемов: Смолян е прекрасен заради атмосферата, която създават хората

С класен концерт отбелязахме празника на обединения град, а Поздравителен адрес изпрати вицепремиерът Цветан Цветанов

С класен концерт отбелязахме празника на обединения Смолян, а думите на кмета Николай Мелемов, че няма по-прекрасен град от Смолян бяха посрещнати с аплодисменти. В поздравлението си към хората той каза, че последните два месеца е обиколил няколко континента, но по-прекрасен град от нашия не е видял. Градоначалникът припомни, че преди повече от половин век с указ на Президиума на Народното събрание са обединени трите селища Смолян, Райково и Устово и така започва историята на нашия роден град. С таланта и труда на поколения родопчани се изгражда един прекрасен град, който съчетава както традициите в старата архитектура, така и модерни решения, посочи още Мелемов. Този град е прекрасен не само заради хубавата природа и сгради, а и заради атмосферата, която създавате вие , скъпи съграждани, добави още кметът, като изрази надежда и увереност в доброто бъдеще на Смолян.

Класният концерт на трио „Уникалните гласове” и трио „Сопрано” бяха кулминацията на празника. Площад „България” събра почитателите на младите изключително талантливи певци, които оставиха без дъх публиката в понеделник. Аплодисментите гръмнаха още с първото изпълнение на Веселин Вачев, Георги Петров и Борис Луков.

Тримата тенори започнаха концерта с изпълнение на обичани и известни класически арии и италиански канцонети. Те за пореден път доказаха, че класическата музика може да бъде особено популярна и харесвана от хората. Смолянската публика бе изключително впечатлена от пеенето без микрофон на тримата оперни певци. Оказа се, че мощните им гласове стигнаха до всеки и без да разчитат на техниката. Триото не остави и за секунда публиката да скучае или да се разсейва. С напредването на концерта те все повече омайваха хората на площада. Последваха руски шлагери, евъргрийни, рокендрол и др.

Любовта на публиката спечелиха и момичетата от женското трио „Сопрано”. Денислава Станева, Биляна Андрончева и Петя Вардева излязоха в стилни вечерни рокли и чаши в ръка като откриха участието си с „Наздравица” от операта „Травиата”. Техният състав е създаден през 2009 г. Изпълненията им са на основа класическа музика, но имат модерно звучене. Трите дами предложиха на смолянската публика оперни арии, руски песни, мюзикъли, песни на „Абба” и демонстрираха изключително присъствие и непрекъснат контакт с публиката. На финала изпълнителите от двата състава изправиха на крака смолянчани с изпълнение на песните „Хубава си, моя горо” и „Моя страна, моя България”. В концерта участваха и танцьорите на Марияна Йосифова от „Зареница” към читалище „Христо Ботев”.

Часове преди концерта в исторически музей по случай деня на обединението на Смолян- 18 юни, бе представен филмът за отец Константин Канев „Залък за утре”. Свидетелство за обичта на хората към известния родоизследовател, писател и свещеник бе големият интерес по време на срещата в музея. Залата се изпълни от хора, познавали отец Канев и такива, които само са чували за него, но са били впечатлени от личността му. Лентата за него е заснета от проф. Людмил Христов – едно от големите имена на операторското майсторство. За първи път е представена в Момчиловци -родното място на отец Канев, преди две години, припомни директорът на РИМ „Стою Шишков” Таня Марева. След това филмът е оставен на съхранение в музея и периодично се представя пред публиката на музея. Поздравителен адрес за празника изпрати вицепремиерът Цветан Цветанов.

В него той благодари на кмета Мелемов за прозрачното управление на общината, с което е показал на хората, че могат да му гласуват доверие и да разчитат на него във всеки момент. "Уверен съм, че с Вашите усилия, ще успеете да продължите да развивате Смолян като модерен европейски град. По този начин ще гарантираме по – добри условия на гражданите в общината и повече възможности за развитие на местния бизнес, земеделието и туризма.

Пожелавам на Вас като кмет да запазите мащабното си мислене и да поддържате престижа и авторитета на града като водещ туристически и стопански център.Пожелавам на всички, свързани със Смолян, много здраве, лично щастие и сили!", се казва още в поздравителния адрес.

Тържествата уважиха депутатът д-р Даниела Дариткова, бивши кметове, общински съветници, почетни граждани на Смолян, шефове на институции и личности допринесли за развитието на града,съобщиха от местната управа.

Вирни се горе