Кметът Николай Мелемов ще предложи на предстоящата сесия театъра да стане Регионален институт за изкуства

 Кметът Николай Мелемов ще предложи на предстоящата сесия театъра да стане Регионален институт за изкуства

Кметът Николай Мелемов ще предложи на предстоящата сесия на 15 март т.г. да се създаде Регионален институт за музикално-сценични изкуства „Николай Хайтов” със седалище гр.Смолян, бул”България”№8.

Създаването на Културен център за музикално-сценични изкуства „Николай Хайтов” се обуславя от решението на Министерския съвет да прехвърли собствеността на сградата на РДТ на община Смолян. Културен център за музикално-сценични изкуства „Николай Хайтов” ще бъде регионален културен институт, самостоятелно юридическо лице съгласно Закона за закрила и развитие на културата, което ще се финансира от бюджета на община Смолян и от осигурените целево допълнителни средства от държавния бюджет. Допълнителни приходи ще се реализират и от дейности, включително и стопански, които ще осъществява културния институт, като получените допълнителни средства ще останат в бюджета на културната организация. Основната дейност на Регионален културен институт за музикално-сценични изкуства „Николай Хайтов” ще бъде насочена към осъществяване на общинската политика в областта на културата, съхраняване на постиженията и утвърждаване на високи стойности на предлагания художествен продукт. Културен център „Николай Хайтов” ще има за цел да предостави възможност на творци от всички области на изкуството и културата в региона да организират спектакли, творчески срещи и други събития от разнообразен характер за представителите на различни социални групи и възрасти. Ще бъде творческа база за ансамбъл „Родопа”, ДЮФА „Орфей”, театрални формации, духов музикален състав, както и за изява на млади таланти, детски и младежки школи, фестивали и концерти, местни и гостуващи театрални постановки, моноспектакли, пърформанси и модерно изкуство, детски празници и забавления, творчески проекти, презентации и кинопрожекции.

Ще естетизира околната архитектурна среда за използването й за творчески проекти и пърформанси на открито. Центърът ще представя постиженията на различни културни и социални институции – училища, детски комплекси, пенсионерски клубове, българска традиционна обредност и обичаи и ще се превърне в притегателен център за изява на талантите на младите хора, за удовлетворяване на културните им потребности. Ще работи за развитие на културен и конгресен туризъм, чрез използване на всички възможности за европейско финансиране на проекти в сферата на културата и изкуствата.

Вирни се горе