Кметът Николай Мелемов се срещна днес в Широка лъка с президента на Федерацията на европейските карнавални градове

Кметът Николай Мелемов се срещна днес в Широка лъка с президента на Федерацията на европейските карнавални градове

Кметът Николай Мелемов се срещна днес в Широка лъка с президента на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон

Кметът Николай Мелемов се срещна днес в Широка лъка с президента на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри ван дер Кроон. Посещението е по повод приемането на Широка лъка за член на ФЕКГ. За селото е чест, привилегия и голям шанс, че г-н Ван дер Кроон е решил да дойде в Широка лъка, тъй като годишно е канен на 500 карнавала в Европа, но е избрал да гостува именно тук, поясни националният координатор на федерацията Кирил Манов. Признателни сме за посещението и уважението, което ни оказа г-н Хенри ван дер Кроон, каза Мелемов. Членството във ФЕКГ популяризира селото, общината и страната ви по целия свят. Всеки месец федерацията подготвя и изпраща по цял свят цветен информационен бюлетин и за голяма радост в последния му брой, по повод посещението на Хенри ван дер Кроон, е отразено Широка лъка и „Песпонеделник”, обясни Манов. Членството дава възможност за кандидастване по европейските фондове, което увеличава шансовете на общината, както и обмен на културни прояви. Община Смолян е внесла такса от 60 евро – годишният членски внос на селото във федерацията. Впечатлен съм от работата на кмета на Широка лъка Васил Седянков, който намери начин да се свърже с нас, както и от пълната подкрепа на г-н Мелемов и община Смолян, каза още Хенри ван дер Кроон. Той подари на Седянков плакет на ФЕКГ. Като пълноправни членове на федерацията на широколъшкия кмет се полагат символите на организацията – шапка, вратовръзка и бадж. Манов връчи на Мелемов медал на Международния фестивал на маскарадните игри, който се проведе в Перник. Мисията ни е успешна и оттук насетне ще се случват само хубави неща, обяви Манов.

Федерацията на европейските карнавални градове е основана на 11 октомври 1980 година. Всяка година домакин на „Диес Наталис" (Dies Natalis) е един от градовете членове на ФЕКГ. Събитието е втората по значимост, след Конвенцията, ежегодна проява на ФЕКГ. Тя е авторитетен международен форум, който дава възможност на участници от над 50 страни от Европа, Африка и Латинска Америка да осъществяват преки контакти, да обменят добри практики и да представят своите градове и карнавали.

Вирни се горе