Кметът Николай Мелемов: За една година успяхме да стабилизираме финансово общината

Кметът Николай Мелемов: За една година успяхме да стабилизираме финансово общината

За една година успяхме да стабилизираме финансово общината, заяви днес пред медиите кметът на Смолян Николай Мелемов по повод първата година от мандата,отчитат от администрацията на Мелемов.

Справихме ме със задълженията, които наследихме и с основните дейности в града. В рамките на периода са разплатени 7 800 000 лв. стари задължения и вноски по заеми. Година по-късно положението е коренно различно, няма ги притесненията, които заварихме. На всички доставчици се разплаща и не трупаме нови задължения, обобщи Мелемов.

Той посочи, че въпреки големите бюджети които е имала преди общината, приходите са събирани на 45% , а разходите са изпълнявани на 100%. По този начин са се натрупвали и задължения, които сега общината разплаща. Преди бюджета е бил 26 млн. лв., сега е 13 млн. лв , а градът наистина е подреден и чист.

Намалихме данъците – едно от най-важните ни обещания, които изпълнихме. Неизбежно в такива моменти се прави равносметка. Управлението на една община не е лесно, и без екип, без отбор не може да се случи. Знам, че още много неща могат да бъдат направени, но изпитвам удовлетворение от тази година, защото бе положен много труд от наша страна, отчете кметът. Той е сигурен , че няма да остави общината в състоянието, в което я намерил – с неразплатени фактури от 2008 г. до 2011 г. С помощта на правителството и с наложената финансова дисциплина общината се е справила с разплащането на старите задължения и недопускането на нови.

Кметът отчете, че управата е обърнала внимание тази година на улици, които с десетилетия не са били почиствани и на по малките селища в общината.“Написаха се приоритети за всички населени места след обиколки и срещи, закупихме строителни материали и ги раздадохме по всички села. С помощта на работниците от временната заетост, които по програма са 680 души, и собствени сили се извършиха неотложни дейности по населените места“, отчете Мелемов. Той припомни, че общината има над 80 населени места и над 400 км общинска пътна мрежа. „Оптимист съм, много цели сме заложили за догодина, защото освен инфраструктурата, задълженията на една община са за културата, спорта, училищата“, посочи приоритетите Мелемов. Той се похвали, че със собствен труд и средства е извършен цялостен ремонт на сградата на театъра, а в момента се ремонтира покрива на залата. През пролетта на следващата година ще започне строежа на две спортни площадки – в Устово и Райково, и открит плувен басейн в Устово. Нямаме средства да помагаме по-активно на самите спортисти, което е една слабост, но пък е много важно и решихме първо да оправим базата, защото, за да има спорт, трябва да има база, и децата да спортуват в нормални условия“, коментира градоначалникът.

Със 700 хиляди евро по спечелен проект по фонд „Козлодуй” от следващата пролет ще се направи пълно саниране на сградата на общинската администрация. Това е много необходимо, защото средно на месец над 50 000 лева отиват за разходи за горива и вода. Мелемов бе категоричен, че община Смолян ще участва във всички европейски проекти, по които е възможно.

Подробен отчет за дейността си пред медиите направиха заместниците на Мелемов – инж.Мария Палагачева, Марин Захариев, секретарят на общината Замфир Копчев и гл.финансист Венера Аръчкова.

Подробности във Видео!

Вирни се горе