Кметът на Смолян предлага съфинансиране за изграждане на плувен басийн

Кметът на Смолян предлага съфинансиране за изграждане на плувен басийн

На предстоящото заседание на местния парламент на 15 март т.г. кметът Николай Мелемов ще предложи на съветниците да се осигури съфинансиране, свързано с кандидатстването пред Министерството на физическото възпитание и спорта за изграждане на открит плувен басейн.

В Смолян няма открит плувен басейн , който да осигури на населението безопасни, модерни и достъпни условия за спорт, както и да предоствая възможност за водене на здравословен начин на живот. Този факт от своя страна обуславя изграждането на такова спортно съоръжение, казва в мотивите си градоначалникът. Плувен клуб „Смолян”, който е създаден като сдружение с нестопанска цел в обществена полза ще кандидатства с проект за изграждане на открит плувен басейн пред спортното министрество. Проектното предложение предвижда плувен комплекс с открит плувен басейн с дължина 25 м, дълбочина 1,80 м и три коридора.

Два по-малки басейна с възможност за монтаж на готови развлекателни съоръжения – пързалка, както и детски басейн за деца до 7 години. Ще бъде изградена соларна инсталация за подгряване на водата за басейна. Плувният комплекс ще включва още самостоятелни съблекални, заведение за хранене, обособени площи за разполагане на шезлонги около водните площи, душове за ползване от посетителите, озеленени площи с оформяне на кътове за разполагане на беседки в тях, пейки и др. Теренът ще бъде ограден с подходяща ограда с цел осигуряване сигурността на обекта и пропускателен режим. Общата стойност на проектното предложение е в размер на 700 000 лв. с ДДС. Финансирането на дейността може да се осигури по реда на чл.6, ал.1, от Наредба № Н-1 от 8.02.2007 г. за условията и реда за финансово подпомагане от Министрество на физическото възпитание и спорта на спортни дейности, съгласно която спортният министър подпомага с финансови средства за дейности за изграждане, реконструкция и модернизация на спортни обекти и съоръжения с национално значение, както и на спортни обекти и съоръжения за социален туризъм –държавна и общинска собственост. Кандидатстването ще се осъществи по горепосочената наредба, като за целта е необходимо Спортен клуб по плуване „Смолян” да осигури собствени средства в размер на не по-малко от десет процента от общата стойност на проектното предложение.

Спортен клуб по плуване „Смолян” не разполага с необходимия финансов ресурс за осигуряване на необходимото десет процентно финансиране. Като спортна организация на територията на община Смолян, занимаваща се с плувни спортове, проявеното желание за изграждането на открито плувно съоръжение , кметът Мелемов предлага на общинските съветници община Смолян да осигури съфинансирането на проектното предложение в рамките на 10 % от проектната сума за изграждане на открития плувен басейн, която е в размер на 700 000 лв. с ДДС.

Вирни се горе