Кметът на Рудозем: Солидарен съм с хората, които основателно негодуват от увеличението на налозите

Кметът на Рудозем: Солидарен съм с хората, които основателно негодуват от увеличението на налозите

--Г-н Пехливанов, много хора поставят въпроса за повишаването на данъците в община Рудозем. Какво е вашето обяснение?

Хората с основание поставят въпроса за повишаване на данъците. Още в началото искам да отбележа няколко неща, които следва да знаят жителите на община Рудозем, които плащат местни данъци и такси.

На първо място искам да подчертая, че от петте данъка, които община Рудозем определя-данък сграда, данък МПС, данък придобиване на недвижимо имущество, данък дарение и данък върху наследството, само един от тези данъци е променен минимално и това е данък сгради.

Вярно е , че има увеличение на данък сгради, но за различните имоти увеличението е от няколко стотинки до около 3 лв за по-големите имоти. Всъщност, проблемът идва от увеличението на такса смет, което е доста по-голямо в абсолютна стойност спрямо данък сгради. От съобщенията за данъците, които гражданите получават е видно, че увеличението е по-сериозно в такса смет.

--Каква е причината за увеличението на такса смет?

Увеличението спрямо миналата година идва от три основни причини. В калкулацията за такса смет се включват на първо място разходите по самото събиране, а именно разходи за горива, заплати и осигуровки на работници, защитни облекла. На второ място са аварийно-ремонтните дейности на техниката по сметосъбирането и контейнерите и на трето място са таксите, които държавата определя и общините са задължени да ги събират от гражданите, а впоследствие да ги превежда отново на държавата в съответните фондове.

--Това значи ли , че основното повишение на данък сгради и такса смет идва от таксите наложени от държавата, които общината е задължена да спазва?

Да, това е точно така. Държа ясно да отбележа, че основното увеличение на таксата за тази година идва от тази компонента, а именно повишаването на таксата за РИОСВ. За миналата година тази такса беше 9 лв. за тон депонирани отпадъци, за тази година таксата е 15 лв. за тон или близо 70% е увеличението на тази такса, която изцяло се определя от Министерския съвет. За следващата година същата такса се предвижда да стане 35 лв. за тон. Именно оттук идва и основното увеличение, което хората виждат в съобщенията си за плащане на данъци.

Аз съм напълно солидарен с хората, които основателно негодуват от увеличението на данъците и по точно на такса смет. Тази такса, която се превежда на РИОСВ не е предмет на решение на Общинския съвет. Министерския съвет определя таксата, а общински съвет е длъжен да я включи в калкулацията и ние сме задължени да спазваме и прилагаме тези наредби.

--Върху кои компоненти за определяне на такса смет Общинския съвет не може да влияе?

Общинският съвет не може да влияе върху следните компоненти за определяне на такса смет. На първо място е повишението на горивата , които в сравнение с миналата година са се увеличили с 50-60 стотинки за литър, което е политика на държавата. На второ място е заплащането на труда на хората. Министерския съвет приема решение за минималната работна заплата, което веднага променя и осигурителните тежести. Това също се калкулира върху общите разходи. На трето място е таксата за депонирани отпадъци, която също е увеличена и впоследствие общините са задължени да отчисляват на РИОСВ. Всички тези фактори са резултат от държавна политика налагана от съответното правителство.

Всъщност, почти цялото увеличение на такса смет идва именно от наложената от държавата такса за депонирани отпадъци на тон. Решението на Общинския съвет -гр.Рудозем за повишаване на такса смет е резултат и пряко следствие от решенията на парламента и правителството и водената от него политика.

--Смятате ли, че са основателни негодуванията на хората от вече известените им съобщения за данък сгради и такса смет?

Аз вече казах, че хората имат основание да негодуват, но това увеличение както вече обясних се дължи на държавната политика и най-вече на наложените ни от МС увеличени такси за тон депониране отпадъци. Искам да подчертая, че определено се спекулира в общественото пространство с увеличението на данък сгради и такса смет.

За големите имоти увеличението е значително под 50%, средно то е около 20%. В абсолютна стойност увеличението за данък сгради е от няколко стотинки до около 3 лв., а за такса смет това увеличение е от няколко стотинки до 7-8 лв. в зависимост от имота.

--Има ли хора, които искат обяснение от Вас за повишените данъци?

Най-пресен пример е от днес – 11 март, когато имах приемен ден . При мен дойде човек, който директно ми заяви: „Защо ми повишаваш данъците?”

Веднага направихме справка какви данъци е плащал миналата година и какви следва да плати тази година. Оказа се, че увеличението в сравнение с миналата година е 90 стотинки за данък сгради и 2,11 лв. за такса смет или общо 3,01 лв. След като човекът разбра какви данъци е плащал миналата година и какви следва да плати тази година се засрами и се извини за създалата се ситуация.

Определено считам, че хората са подведени от някои политически кръгове, които използват да нагнетяват напрежение в общината и от създалата се обстановка в страната.

Вирни се горе