Кметът на община Доспат Елин Радев: Законите важат за всички и трябва да се спазват от всички

 Кметът на община Доспат Елин Радев: Законите важат за всички и трябва да се спазват от всички

Уважаеми жители на Община Доспат,

Настоящото изявление е във връзка с публикации, от които прозира информацията, че като кмет на Община Доспат нарушавам законите в страната. Законите в нашата страна важат за всички и трябва да се спазват от всички жители, независимо дали са граждани с по-ниски доходи или бизнесмени, бивши кандидат кметове.

Спрямо прилагането на Закона за устройството на територията, някои хора – бизнесмен, бивш кандидат кмет от Реформаторския блок в Доспат Евтим Мутафов … така го определя неговия областен координатор и началник от ДСБ, в същото време и в изпълнителната комисия на ДСБ и издател на вестник “Отзвук”. В същото издание е публикувана статия (със заглавие „Арестуваха 25-годишен за това, че напсувал кмета на Доспат“), от която прозира защитна позиция на беззаконието на сем. Мутафови, своеволията по отношение на незаконните обекти, построени от тях и фирмите им. Бих искал да дам още пояснения: при направена проверка за незаконно строителство на територията на община Доспат, на базата на писмо от прокуратурата бяха констатирани редица нарушения, бяха направени предписания за предприемане на действия към спазване на законовата процедура. Относно изнесеното във вестник “Отзвук”:

Към момента Общински служители са констатирали следното:

  1. Незаконен метален навес, намиращ се в бившето ЗДМ, сега „Доспатлес“;

  2. Опасна сграда, овчарник на два етажа от около разгърната застроена площ 1000 метра в местността “Калаикоското”;

  3. Незаконна сграда и подпорна стена в имота на фирмата “Доспатлес”;

  4. Незаконна модулна бензиностанция в района на магазина на “Доспатлес”;

  5. Опасна сграда на ул. “Г. Делчев”, собственост на “Доспатлес”;

  6. Незаконна подпорна стена, барбекю и помещение за дърва, намиращи се в района на къщата му;

  7. Постоянно завземане и ползване без договор и наем на общински земи и общински пътища;

Ще спра дотук, има и още. По първия обект беше съставен акт за незаконно строителство, заповед за събаряне, обжалване пред съда от страна на г-н Мутафов пред всички съдебни инстанции. След произнасяни на ВАС (Върховен административен съд), че стоежът е незаконен и потвърждаване на моята заповед за премахване на незаконния строеж, същият беше премахнат.

Вторият строеж, овчарникът в “Калаикоското”. Цялата община знае, че няколко дни жители от град Доспат са пили замърсената от овчарника питейна вода. След извършена проверка от Прокуратурата, РИОСВ, Басейнова дирекция, В и К Смолян, както и от специалисти от Общинска администрация – Доспат, се установи откъде всъщност е замърсяването. Оказа се, че е от сградата, собственост на г-н Мутафов.

Съставени бяха редица наказателни постановления и предприети действия към изпълнение на процедурата за опасен строеж. Тази сграда застраши живота и здравето на близо 70% от жителите на град Доспат. Въпреки, че и г-н Мутафов пие от същата вода, отново обжалва в съда моите заповеди за премахване на опасния обект. След около 2-годишна сага ВАС отново потвърди заповедите ми за събаряне и премахване на опасния обект.

Ще допълня, че същата процедура съм приложил и към стопански обект на Гергана Байрямова, който е в същата зона. Тук отново обжалване на заповеди, потвърждаване на заповедите от ВАС. Едната сграда принудително я премахнахме, до няколко дни и другата ще съборим. Едва тогава можем да сме сигурни, че ще имаме чиста питейна вода, а не урина, която се просмуква в почвата и прониква във водата. И тук сградата на г-н Мутафов беше премахната.

Третият обект, незаконната подпорна стена на територията на магазина на “Доспатлес”. Тук също се извървя пътят на съдебната процедура през ВАС и на база пропуски от страна на служители в Общинска администрация от ВАС не потвърдиха моята заповед. Но отново подготвяме преписката и ще я внасям в съда. В същия имот от страната на централния път има навлизане (незаконно) и е завзел над 1 метър от пътя за Смолян.

Четвъртият строеж – незаконната бензиностанция, по това дело чакаме решение от ВАС. На първа инстанция е потвърдена заповедта ми за премахване на модулната бензиностанция.

Петият строеж е бившият блок на горското. В тази сграда имаше голяма тераса около 25 метра и стълби, както и срутен покрив и падащи керемиди. Деца от съседни къщи постоянно играеха в сградата, а това е предпоставка за опасни последици за живота и здравето им. Отново издадох заповед за опасната сграда, но за укрепване, тъй като не е необходимо събарянето й ако бъде укрепена. На базата на заповедта ми беше сменен целия покрив, счупените стълби и тераси и вече сградата е обезопасена.

За незаконната подпорна стена, барбекю и помещение за дърва в двора на г-н Мутафов: отново за незаконните обекти бяха издадени заповеди за събаряне. Съответно г-н Мутафов и г-жа Мутафова обжалваха моите заповеди. Административен съд Смолян и и ВАС потвърдиха заповедите ми за събаряне. С писма уведомихме Мутафови да предприемат процедура по събаряне, както и всички посочени по-горе обекти. Г-н Мутафов отново обжалва самото принудително изпълнение. От Административен съд Смолян и от ВАС бяха потвърдени заповедите ми без право на обжалване. След около две години съдебни битки и нежелание от страна на сем. Мутафови да премахнат незаконните строежи, трябваше да ги премахнем принудително.

Съгласно закона бяха предприети мерки и започна самото изпълнение по събарянето. Преди това органите на реда имаха писмена заповед да осигурят възможност на фирмата изпълнител да започне да събаря. В един момент синът на бизнесмена Мутафов и бивш кандидат за кмет на ДСБ, Елмер Мутафов ме напсува и нарече с обидни думи публично, без да съм водил диалог с него. Мигновено полицай го хвана и му поставиха белезници като го закараха в полицейското управление. Разбрах, че е бил задържан за 24 часа заради проявено дребно хулиганство и съответно му е бил съставен акт за тази проява.

На 8 ноември в Девински районен съд 25-годишният Елмир Мутафов беше осъден заради това, че е псувал кмета и е отправял обидни думи към него.

На седмо място – постоянно завземане и ползване на общински земи и пътища без да плаща на общината. Около цеха му в продължение на 15 години се складират материали на общинска земя без да плати и една стотинка на общината за това. Беше затворил и пътя към бившия “Прогрес” с трици. Товари и разтоварва, като никой не може да върви по този път. Другият път – до бившето ЗДМ, също го беше затворил.

Ние се стремим да почистим и подредим града. Всички знаем какво беше преди срещу старото ЗДМ и сега какво е.

Уважаеми жители на Община Доспат, от всичко казано до тук, оставям на вас да направите изводите си за г-н Мутафов и сина му. Но искам да заявя, че ще бъда безкомпромисен относно спазването на законността, независимо дали лицето е олигарх, бивш кандидат кмет от ДСБ, бизнесмен и човек, който 20 години не е спазвал законите, възползвал се е от приватизацията под масата и ред други измами като горите и редица завзети и възстановени земи. Сем. Мутафови не са нищо по-различни от всички нас, жителите на общината.

Пред законите всички сме равни, независимо от финансовото ни състояние, принадлежност към политическа сила, кандидатиране за кмет и т.н. 20 години г-н Мутафов се е чувствал безнаказан и е бил в ролята на феодал. Заявявам, че докато съм кмет, ще защитавам интересите на жителите на общината и град Доспат. Като кмет на Община Доспат правя всичко възможно на всеки един гражданин, дошъл при мене, независимо за строителство или нещо друго, да му се свърши работа, да се строи и възражда общината ни. Желанието ми е Общината да е добро и спокойно място за живеене. Кметът трябва да е в услуга на населението и да спазва законите на България, за това съм се подписал и под клетвения лист.

Накрая, но не на последно място ще кажа в изявлението си, че аз и моят екип ще продължаваме да изграждаме водопроводи, тротоари, канализации, ще продължим да асфалтираме улици и пътища, защото доверието, което имам от вас, скъпи жители на община Доспат, е основният мотив всичко това да бъде изпълнено. Вижда се от всички нас и гостите на общината, че тя се променя непрекъснато към по-добро. Ще продължавам да подобрявам административното обслужване на населението.

С УВАЖЕНИЕ,

инж. Елин Радев Кмет на Община Доспат

Вирни се горе