Кметът на Мадан направи първа копка на най-мащабния екологичен проект в региона

Кметът на Мадан направи първа копка на най-мащабния екологичен проект в региона

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов направи символична първа копка на поредният ключов за региона проект – „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РДБО Мадан, за общините Мадан, Златоград и Неделино“.

„Посредством изграждането на инсталациите ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци, включително ще се осигури рециклирането на зелени и биоразградими отпадъци чрез компостиране. С реализирането на проекта общините от Регионалното сдружение Мадан, Златоград и Неделино ще изпълнят целите по чл.31, ал.1 от Закона за управление на отпадъците, една от които е предотвратяването на бъдещото покачване на такса смет. По този важен проект започнахме работа още през 2014 година. И днес стартирането на строителните дейности стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, на които благодаря от сърце. Чрез изпълнението на съвместния ни проект ще се осигури прилагането на съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управление на отпадъците. Пожелавам на изпълнителите и строителния надзор спорна работа и да завършат проекта качествено и в срок. И след една година всички да сме отново на същото място за прерязване на лентата на изградените инсталации“, каза в приветствието си кмета. На откриването присъстваха Народният представител от ДПС Хайри Садъков, Областният управител на област Смолян Недялко Славов , кметовете на общините Неделино – Боян Кехайов и на Златоград – Мирослав Янчев, журналисти и общественици. „Считам присъствието си днес за изключително важно, защото реализацията на подобна инвестиция е изключително важна за населението и има огромен екологичен ефект“, подчерта областният управител Недялко Славов.

„Да си пожелаем с едно голямо „честито“ стартирането на този проект. Управлението на отпадъците става все по-важна тема в нашето общество и проблемите в тази сфера стават все по-тежки за решаване. Именно за това стартиралите пръв, първи ще усетят ползите. И най-голямата тежест пада върху община Мадан като водеща в проекта“, поздрави присъстващите народния представител Хайри Садъков Инсталациите ще бъдат изградени на Регионално депо за ТБО гр. Мадан в землището на с. Шаренска, община Мадан. Теренът с площ 8410 кв. м. е собственост на община Мадан. Инсталациите трябва да заработят до май 2020 г., като ще обслужват над 27 500 жители. Стойността на проекта е 9 039 369.69 лв., в т.ч.: безвъзмездна финансова помощ – 6 764 995.75 лв. и съфинансиране – 2 274 373.94 лв. Строителните дейности ще включват изграждане на инсталация за компостиране с капацитет от до 2100 т/г., в открити клетки с навес, чрез автоматизирана система за разместване и разбъркване, както и изграждане на обща инфраструктура и на инсталация за предварително третиране на БО с капацитет до 5000т/г., включваща два модула: сепарираща инсталация и инсталация за стабилизиране на подситовата фракция. Проектът се реализира по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и Държавния бюджет на Република България по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG16M1OP002-2.002-0015-C01.

Вирни се горе