Кметът на Доспат:Тази година решаваме проблемът със земята в Црънча окончателно

Кметът на Доспат:Тази година решаваме проблемът със земята в Црънча окончателно

От писмо на зам.министъра на земеделието и храните става ясно, че възстановяването на правото на собственост на жителите на село Црънча, община Доспат ще бъде факт не по-късно от 23 август 2013 година, каза Кметът на Община Доспат Антим Пържанов. Той допълва информацията, че сега се изработват графици по масиви за заснемане на границите, подлежащи на възстановяване имоти с фирмата-изпълнител „Геобиб” ООД, съвместно с ОСЗ „Земеделие” – Доспат.

Г-н Антим Пържанов каза, че ще бъдат уведомени всички собственици на имоти. На практика се предвижда се края на месец април по думите на управителя на фирмата – изпълнител г-н Бучков, работата да бъде свършена при благоприятни климатични условия. Хората няма да плащат нищо и ще влезат във владение на имотите си, така както е било преди 20 години и ще им бъдат издадени скици. Кметът в заключение каза: „Благодарение на активната позиция на жителите на с.Црънча, медиите, цялата общественост, но преди всичко на проявеното разбиране и съдействие от страна на Правителството жителите на Црънча ще възстановят правото си на собственост върху земеделските земи.”

В писмото си зам. министъра на земеделието Светлана Боянова до директора на областна дирекция „Земеделие“ в Смолян се разпорежда, „с цел приключване на реституционните процеси“, да се възложи на изпълнителя на техническите дейности по подържане на картата на възстановената собственост заснемане и издаване на скици на 2322 броя имоти. При служебното възлагане съгласуваната стойност, която ще получи от министерството изпълнителя е 23 220 лв. без ДДС. Цената е след приспаднати 50% отстъпка, съгласно клаузите на договора сключен между изпълнителя и министерство на земеделието.

Единствено в с.Црънча от община Доспат досега имотите на хората не бяха възстановени, но през 2013-та този основен проблем на жителите ще намери разрешение.

Вирни се горе