Кметът на Девин иска 50% от таксите от изворите за общините

 Кметът на Девин иска 50% от таксите от изворите за общините

50% от приходите от концесиите на изворите да остават в бюджета на общините, настоя днес кметът на Девин Красимир Даскалов по време на дискусията на КРИБ и списание “Икономика” на тема „Прозрачност и ефективност на концесиите в България“. В момента в общинските хазни остават само 30%, а останалите влизат в националния бюджет, пише Kmeta.bg

“Бутилираната вода се пренася с тежки автомобили, които нанасят много вреди на пътната инфраструктура, а ремонтът й е като разход се пада изцяло на общината и често нямаме средства за рехабилитация”, посочи Даскалов. На територията на Девин има 3 находища на минерална вода, които са дадени на концесия. “Към момента в Девин постъпват 30% от концесионното плащане. Ние сме една малка община с недобро финансово състояние със сравително висока безработица. Приходите от концесии са значителна част от приходите на общината. Бутилиращите предприятия осигуряват и много работни места”, обясни казуса Даскалов.

Той обясни, че е разговарял с негови колеги, с които ще искат промяна в Закона за концесиите в частта за минералните извори. “Допълнителните приходи ще отидат и в подпомагането на болницата, съфинансиране на проекти, социални дейности и т.н.”, заяви кметът на Девин.

Искането срещна подкрепата на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която увери, че ще разговаря с министъра на финансите Владислав Горанов. И посочи, че от общо 63 находища в 42 общини, концесиите са едва 8. “Ако се раздвижи възможността общините да оползотворяват този ресурс, то тогава ползите за общините биха били много по-големи”, допълни Василева.

Председателят на Комисията по енергийни въпроси в Народното събрание Делян Добрев обеща от своя страна въпросът да бъде подложен на обсъждане в парламента.

По-рано депутатът определи новия Закон за концесиите като “революционен” и “всеобхватен”. “Когато строим инфраструктура, чакаме държавата да събере пари или да защитим средства пред ЕК за магистрала и т.н. Държавата генерира тези средства за 5-6 години и чак тогава започва да се реализира проекта. С новия закон казваме – нека включим и частния сектор в изграждането на инфраструктурата”, разясни промените Добрев.

И даде конкретен пример за ползите от новия закон за концесиите за общините: “Бях в Дулово и един човек ми каза: “Нямаме пари, държавата няма пари – има ли европейска програма, по която можем да построим в детска градина? В този случай тя ще може да бъде построена по новия Закон за концесиите”.

Димитър Лазаров

Вирни се горе