Кметът на Чепеларе: Обединението на двете ски зони дава голям тласък на туризма в общината

Кметът на Чепеларе: Обединението на двете ски зони дава голям тласък на туризма в общината

Чепеларе откри ски сезона с безплатен лифт

Ски зона „Мечи чал“ посрещна любителите на белите спортове с безплатен лифт през целия ден днес. Официалният старт на зимния сезон беше даден в 16 часа на площад „Олимпийски“ в родопския град от кметът на община Чепеларе, заместник областният управител Владимир Гърбелов и генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. След официалното откриване бяха наградени най-изявените спортисти на Чепеларе. За поредна година за спортист на годината бе избран сноубордистът Радослав Янков. Пистите на “Мечичал” закъсняха с откриването на сезона заради щети от бедствията през това лято, които се отстраняваха, обясни кметицата на града Славка Чакърова на специална пресконференция на която присъства и заместник министъра на туризма Ирена Георгиева.

"Обединението на двете ски зони Чепеларе и Пампорово дава голям тласък за развитието на туризма в региона. Това заяви Славка Чакърова, кмет на община Чепеларе на срещата с медиите. Тя коментира, че има видими резултати и повече туристи, както през лятото така и през зимата след обединяването на двете ски зони. Славка Чакърова изказа благодарност на всички, които през годините са положили усилия да развият ски зона „Мечи чал“, като се очакват още инвестиции и подобрения, така че да се създаде продукт, които да бъде на европейско ниво. „В момента община Чепеларе е в процедура на разширяване на туристическата писта. Вече цяла година работим и се надявам през следващата година да започне разширението, както и поставянето на система за изкуствен сняг. Пистата е дълга почти 6 км. и всички в туристическия бранш се надяват да бъде заснежена, защото това ще предложи много повече възможности на туристите, които идват през зимата. Процедурите са тежки, но сме на финала и очакваме удостоверението на МЗХГ за промяна предназначението на земите и след това пристъпваме към отчуждаването“, каза Чакърова. Тя допълни, че се работи активно и по въпроса с лифта, който предстои да свърже Чепеларе и Пампорово и изрази надежда до година-две инвестицията да бъде реализирана.

Министерство на туризма работи усилено с МВнР за облекчаване на визовя режим за турските туристи. Това каза от своя страна в Чепеларе Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма.

Над 3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за периода януари-октомври 2018 г. Те нарастват с 6,8% спрямо същите месеци година по-рано, сочат последните данни на Българската народна банка, коментира зам.-министър Георгиева.

Само за октомври 2018 г. постъпленията от международен туризъм възлизат на над 200 млн. евро, като отчетеното увеличение в сравнение с октомври 2017 г. е 3,6 на сто.

Резултатите са много добри и доказват, че вървим в правилната посока. България предлага качествен и разнообразен туристически продукт, което ни позиционира като предпочитана дестинация, заяви Георгиева. Тя посочи, че интересът към Пампорово и Чепеларе е най-вече от Балканките туристи, като се засилва и интересът от туристите от Турция. Очакваният ръст от зимен туризъм е 5%, заяви Ирена Георгиева. Тя отбеляза, че община Чепеларе и специфичния туристически продукт, който предлага, прекрасно допълва курорта Пампорово.

Трети зимен сезон Пампорово АД предлага обща лифт карта за двете ски зони съвместно с Чепеларе. Всеки турист може да избира дали да си купи лифт карта за единия или другия ски център, или общо за двата в Пампорово и Чепеларе, а връзката между двата курорта става с бусчета на 15-20 минути, които карат скиорите. Билетът в двете посоки тази зима на „Мечи чал“ е 12 лв. за възрастен и 7 лева за дете от 7 до 12 години. Еднодневна лифт карта за ски зона „Мечи чал“ е 41 лв. за възрастен и 25 лв. за дете. Лифт карта за двете зони на Пампорово и „Мечи чал“ е 58 лв. за възрастен и 35 лв. за дете.

Вирни се горе