Кметът Мелемов: „Рожен е празник на патриотизма и българщината, затова го организираме и тази година"

Кметът Мелемов: „Рожен е празник на патриотизма и българщината, затова  го организираме и тази година"

Роженският събор е марка. Ползите от него са за България, Родопите и туризма. Организацията не е лесна, но си заслужава, защото Рожен е празник на патриотизма и българщината. Това е водещото, което ни накара и тази година да го направим, обяви пред медиите кметът Николай Мелемов . Градоначалникът заедно със Симеон Караколев – председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” и управител на Фондация „Наследство в бъдещето и Адриян Петров, зам.-областен управител представиха подробности за тазгодишното издание на Роженския събор, което ще се проведе от 15 до 17 юли. Мелемов поде инициатива във всяка родопска къща да има гайда. Основната идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите.

След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а родителите са социално –слаби или безработни и нямат възможност да закупят инструмент, посочи Мелемов. Той подари и първата гайда на 10-годишният Стефан Караджов, който ще свири на Роженския събор и нямаше инструмент. Момчето е възпитаник на Костадин Илчев, ръководител на 101 Каба гайди към читалище „Христо Ботев” в Смолян. Градоначалникът каза още, че на Събора ще бъде облечен в народна носия, която му е подарена за рождения ден от колеги и приятели с посланието да я облече на Рожен.

В оптимално партньорство с община Смолян се надявам и тази година да изнесем най-голямото събитие на България. Ползите са за региона, но всички виждаме, че българите се нуждаем от събития като Роженския събор, посочи и Караколев. Той също призова хората, които имат народни носии ако желаят да ги облекат за събора, защото атмосферата ще е съвсем друга. Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м. Над 340 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“ и ще представят народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др.

В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. Дошлите на събитието в народни носии ще могат да посетят и т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.

В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова и Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“.

В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, ФА „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и ще е с осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта. Ако някой чуе някъде да звучи чалга по поляните да сигнализира охраната на събора, призова Караколев.

Ремонтните дейности на тунелите по направлението Асеновград – Чепеларе ще бъдат преустановени заради събора, съобщи Петров. В дните на провеждането на събора движението ще се извършва през тунелите, а не през обходите, които са в момента. Целта е да се облекчи максимално движението на автомобили по главната пътна артерия за събора. Ще се премахне и цялата строителна техника, която е по трасето. В дните на събора ще се пренасочи трафика на товарните автомобили за Смолян, съответно през Кърджали – Ардино – Смолян и Кричим – Девин – Смолян. С цел максимално облекчаване на трафика, избягване на продължителни задръствания и улесняване предвижването на съборяните се препоръчва на посетителите на събора идващи от Пловдив да минават през Кричим за Девин – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор. За тези, които минават през Стара Загора, препоръчителният маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор.

От Асеновград ще има два маршрута за достигане до събора – през Лъки и през Чепеларе. Гостите на Пампорово ще стигат до Рожен, минавайки през отбивката на Проглед. През Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци е пътя и входа за нощуващите в палатковия лагер. Очакванията през трите дни на събора да преминат над 300 000 души. На Събора се очакват министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, а има вероятност на откриването да присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, посочи Мелемов.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма. Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли.

Вирни се горе