Кметът Мелемов поздрави жителите и гостите на Момчиловци, където стартира Фестивалът на киселото мляко

Кметът Мелемов поздрави жителите и гостите на Момчиловци, където стартира Фестивалът на киселото мляко

Кметът Мелемов поздрави жителите и гостите на Момчиловци, където за четвърта поредна година стартира Фестивалът на киселото мляко

За четвърта поредна година стартира Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци. Кметът Николай Мелемов поздрави при откриването му гостите и жителите на селото. „Събитието, което ни събира за четвърти път се превръща в истински празник за всички, които са съпричастни и споделят неговата идея и цели. Фестивалът на киселото мляко –култура и традиции, се утвърждава като значима форма за популяризиране на производството и консумацията на кисело мляко и млечни продукти в Родопите.Той е част от Културния календар на община Смолян и кметство Момчиловци и се провежда под патронажа на Министерството на туризма.

Мотото на фестивала „Киселото мляко –новият път на коприната” е своеобразен израз и на неговия международен характер, свързан с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, с китайската компания „Брайт Деъри” , с китайския език, култура и занаяти. Фестивалът е възможност за осъществяване на тесни връзки между Китай и Европа”, посочи в словото си Мелемов. Той посочи още, че официалната церемония на първа копка за построяването на демонстрационна мандра „Момчиловци –Брайт”, презентацията на китайското кулинарно изкуство и семинарът „Здраве и дълголетие”, са сред основните акценти на фестивала, които заедно с други атрактивни прояви предизвикват заслужен интерес. „ Тазгодишният Фестивал на киселото мляко ще бъде вълнуващо, полезно и весело събитие за всички местни жители и гости на Момчиловци”, каза още Мелемов и пожела успех и много настроение на Фестивала. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова официално откри събитието. Приветствия отправиха представители на китайската компания производител на мляко “Момчиловци” в Китай- Bright Dairy, зам.- министърът на туризма Любен Кънчев, секретарят по икономика и инвестиции в Президентството Юлияна Димитрова, областният управител Недялко Славов и други официални лица.

Фестивалът има за цел да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, традиции и занаяти. Организатори са „Деми Травел" ЕООД, китайската компания Bright Dairy, която произвежда кисело мляко с марката „Момчиловци" и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, с активната подкрепа на Община Смолян и кметство Момчиловци. Гостите на фестивала ще имат възможност да дегустират продуктите на производители на кисело мляко и сирена, които са насочили усилията си към запазване на традиционните методи за производство. Освен това, всеки посетил родопското село през трите дни на фестивала ще има възможност и да опита продукти, произведени по традиционни технологии и рецепти от домашни производители, като най-добрите майстори ще бъдат отличени със специални награди. На място всеки ще може да се запознае с различни рецепти за приготвяне на специалитети с кисело мляко, да се срещнат с билкари, гъбари и производители на сладка от горски плодове, мед и др. Освен това гостите ще могат да се потопят в магията на родопската песен, инструментален и танцов фолклор, да видят майсторството на местните занаятчии, като същевременно разгледат интересни културни и исторически артефакти. Един от гвоздеите на празничната програма е избора на Кралица на киселото мляко. Ще се проведе и семинар на тема „Свойства и потенциал на пробиотичните млечно-кисели бактерии", кулинарно шоу с участието на Ути Бъчваров и неговият „Кулинарен театър", както и много други изненади и забавления.

Вирни се горе