Кметът Мелемов отговори на въпроси на читатели на SmolyanNews.com

Кметът Мелемов отговори на въпроси на читатели на SmolyanNews.com

Във връзка с постъпили редица въпроси на читатели на сайта SmolyanNews.com към ръководството на община Смолян, потърсихме отговорите на част от тях от кметът на града Николай Мелемов:

Живущи на ул."Христо Смирненски" в Смолян чакат асфалт от 45 години и питат кога ще бъде асфалтирана отсечката от 100 метра в края на улицата

Кметът Николай Мелемов: “Запознат съм с проблема, ходил съм два пъти на въпросната улица и съм разговарял с живущи там.Проблема не е в 100-те метра асфалт, а със собствеността. Търсим юридически законов начин да решим проблема и ще го намерим”, каза в отговор на въпроса градоначалникът.

*Жители и на трите квартала в Смолян изпратиха въпроси относно гробищните паркове и недостига на места в тях*

Кметът Николай Мелемов: “Знам, че гробищните паркове в кварталите трябва непрекъснато да се разширяват, купуваме земя, но терените трябва да се обособяват, защото не сме на полето, на места изграждаме подпорни стени и това изисква време и средства. В Райково например купихме земя, ще разширим гробището и в момента се проектира. В Устово гробищния парк мисля,че дори няма накъде да се разширява,така че търсим варианти и там. Положението в Смолян е същото. И тук разширяваме постоянно. Това е много наболял проблем. Имаме идея за нов гробищен парк, търсим подходящия терен и няма да оставим проблема нерешен.Търсим варианти.”

Редица въпроси постъпиха в редакцията на сайта относно промяна на горивната база на домакинствата в Смолян

Кметът Николай Мелемов : "Има повишения интерес към новата процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда“, свързана с промяна на горивна база на домакинствата в Смолян, очакваме актуална информация за програмата по отношение на финални изисквания и срокове за нейното стартиране. По информация на Управляващия орган на ОПОС се изготвят насоки за кандидатстване, като същите следва да бъдат съгласувани с Европейската комисия.

Община Смолян остава в готовност да предоставя актуална информация, подготвили сме необходимите документи за кандидатстване, когато процедурата бъде стартирана официално от МОСВ, което се очаква да стане след есента. Това означава, че отоплителните уреди ще бъдат предоставени на смолянчани от пролетта на 2019 г. Надяваме се, че заедно ще успеем да постигнем целите за подобряване качеството на атмосферния въздух и конкретните мерки по програмата ще достигнат до максимален брой домакинства на Смолян, които да сменят горивна си база. Отпуснатите средства за града ще бъдат 8 милиона, което означава, които са достатъчни за близо 2500 домакинства. От програмата ще могат да се възползват директно гражданите на засегнатите градове със замърсен въздух, включително Смолян. Като основен проблем за запрашаването в града през зимния сезон е идентифицирано отоплението на дърва и въглища. В тази връзка в рамките на проект за директно предоставяне на средства, община Смолян ще разпише варианти за смяна на горивната база на домакинствата в града. Казано по друг начин, домакинства, които се отопляват на въглища и дърва ще могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и др. безплатно. Индикативният бюджет за община Смолян е над 8 млн. лв., като на този етап анализите показват, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лв."

Каква е идеята на общинското ръководство за емблематичните Каскади на Новия център в Смолян?

Кметът Николай Мелемов: “По отношение на каскадите на Новия център общината е възложила изработка на проект за пеещи фонтани. Идеята е там да бъдат подменени тези тежки, енергоемки съоръжения. Трябва да се намали сериозно разходът на енергия, който се плаща за задвижване на тоновете вода в каскадите. Целта ни е с по-малко средства да постигнем по-добър ефект. Имаме визия и работим по тези въпроси. Нужно е още малко време. Ще направим нещо красиво, естетически издържано, което съм сигурен, че ще радва смолянчани и гостите на града”.

Вандалските прояви се увеличават, какво прави Общината за сигурността на гражданите?

Кметът Николай Мелемов: “Община Смолян продължава да монтира нови камери за видеонаблюдение. Прави впечатление, че вандалските прояви са се ограничили на местата, където ги има. С помощта на видеонаблюдение са установени двама нарушители на обществения ред около сградата на Държавния архив в Смолян. В обектите по ОП „Региони в растеж“, по изпълняваните от общината проекти, ще монтираме 85 камери в образователни институции – ППМГ, ДГ “Буратино”, в VІІ-мо СУ, в VІ-то ОУ и Езиковата гимназия, съобщи кметът Николай Мелемов. 26 камери предстои да се монтират по четирите надлеза, улиците „Беклийца“, „Евридика“, „Зорница“ и „Спортна“. Една камера ще има на детска площадка до Автогарата и една на пешеходна зона между ул. „Снежанка“ и ул. „Добруджа“. Повечето описани проекти ще бъдат изпълнени до края на настоящата година, което значи че към общината ще работят 162 камери, от които 146 в областния град”. Заради зачестилите набези през последните седмици върху детски площадки, паркове и др., кметът призова гражданите на Смолян, които забележат злонамерени прояви, да снимат с телефона си и да изпращат сигналите. Ще разгледаме всеки сигнал и ще предприемем съответните действия по закон и наредбата за осигуряване на обществения ред на територията на общината. Ще сезираме и полицията".

Вирни се горе