Кметът Мелемов настоява за по-мащабна дискусия на плана за финансово оздравяване на община Смолян

Кметът Мелемов настоява за по-мащабна дискусия на плана за финансово оздравяване на община Смолян

„Целта ми е да стане ясно на повече хора, че от дълги години община Смолян не е била в по-добро финансово положение, отколкото е в момента”, коментира на днешната сесия градоначалникът

Кметът Николай Мелемов оттегли на днешната сесия на Общинския съвет докладната си за плана за финансово оздравяване на община Смолян. Основният мотив на градоначалника е желанието му да се проведе по-широко обществено обсъждане. „Целта ми е да стане ясно на повече хора, че от дълги години община Смолян не е била в по-добро финансово положение, отколкото е в момента. През 2011 г., когато встъпих в първия си мандат като кмет, всички показатели бяха на червено. Сега сме на червено само по два от шестте показателя за финансова нестабилност. Тенденциите са такива, че до половин година или до март месец догодина най-късно, ще остане само един проблемен показател – поетите задължения. А община Смолян още отпреди 2011 г. е с поети задължения над 200% от средногодишния размер на разходите за предходните 4 години”, коментира пред съветниците Мелемов.

Тези са причините той да поиска да се проведе по-мащабна дискусия и с гражданите, и с общинските съветници, за да стане ясно, че общинското ръководство няма притеснения и може да се гордее с това, което прави от пет години насам. „Специалистите от Сметна палата, АДФИ и Министерството на финансите знаят това, но бих искал да го знае и цялата общественост. Надявам се при следващото обществено обсъждане повече граждани да се включат, да задават въпроси, които ги вълнуват. Общинското ръководство се гордеем с това, което сме постигнали, имайки предвид откъде сме тръгнали”, посочи още мотиви за решението си да оттегли тази точка от дневния ред кметът на Смолян.

Вирни се горе