Кметът Антим Пържанов: Инфраструктура, атракции и реклама са необходими условия за да се развива туризмът

Кметът Антим Пържанов: Инфраструктура, атракции и реклама са необходими условия за да се развива туризмът

Това каза градоначалникът на община Доспат в препълнената зала на Туристическият информационен център по време на регионалният туристически форум, проведен на 24 август и допълни, че партньорството със съседните общини е важна предпоставка за развитието на туризма като цяло. Форумът се организира и провежда в рамките на Проект „Богатствата на Западни Родопи”. Проект „Богатствата на Западни Родопи” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/ чрез Оперативна програма „Регионално развитие” и от държавния бюджет на Република България. Събитието е от изключителна важност за общинска администрация Доспат и за местните хотелиери, тъй като община Доспат е нова туристическа дестинация и интересът към форума бе голям.

Бенефициент на проекта е община Девин, а нейни партньори са общините Борино Брацигово и Доспат. Форумът бе открит от Кмета на община Доспат Антим Пържанов, който приветства присъстващите и отговаряше на въпросите на представители предимно на медии, хотелиери, туроператори, къщи за гости, много граждани. В дискусията кметът даде вижданията си за развитие на туризма в община Доспат. Изтъкна, че съвместният проект с общините Девин, Брацигово и Борино „Богатствата на Западни Родопи” е един пример за добро партниране, защото проблемите на четирите общини в областта на туризма са сходни, „имаме природните дадености, имаме легловата база, но ни трябва разработен туристически продукт и реклама”, каза още Пържанов. Точно това Проекта го постига и ще е от полза за всички. „Богатствата в Западните Родопи ги има и ние трябва да ги представим пред Европа и света", каза още кметът и запозна присъстващите на какъв етап са проектите на община Доспат, свързани с туризма. Относно проекта, свързан с изграждане на парк-музей на родопската чешма Антим Пържанов каза, че сега е на етап избор на изпълнител. Той изрази мнение, че към туризма следва да се подхожда комплексно и трябва да се мисли както за инфраструктура и добри пътища, така и за атракции за туристите и задължителната реклама. „Не може да очакваме туристи с разбити пътища”, каза Пържанов и припомни на всички в какво състояние беше пътя Батак-Доспат. Поздравление и пожелание за успешен форум отправи към присъстващите д-р Даниела Дариткова, народен представител от 42-то Народно събрание, която бе гост на събитието. „Много се гордея с родния си край и с всичките му красоти в рамките на цяла Смолянска област и желая всички да се убедят, че това е така. Нека да заслужим достойно място и да ни оценят в Европа. Тук ние ще останем да живеем, но искаме да останат и нашите деца, затова трябва да се постараем животът ни да стане по-добър", заяви при откриването Дариткова.

На форумът бе представен Проект „Богатствата на Западни Родопи” от инж.Веселин Калфов, който е координатор за община Доспат. Разяснено бе на каква фаза е изпълнението на проекта. Той запозна присъстващите с туристическите забележителности и атракции в общината, хотелите и къщите за гости.

Инж.Калфов каза, че има създадена интернет страница на Проект „Богатствата на Западни Родопи”, до която може най-лесно да се влезне през сайтовете на общините партньори. Той запозна присъстващите, че община Доспат има вече разработена нова, актуална стратегия за развитие на туризма за периода 2014-2020 година, която е на период обсъждане и приемане от Общински съвет – Доспат.

Специално място на форума бе отделено за възможностите за развитие на кулинарен туризъм в регион Западни Родопи. В тази връзка бе представена и първата кулинарна книга в община Доспат „Рецепти от сърцето на Родопите – гр.Доспат” с автор инж.Албена Пържанова, преподавател по туризъм в професионалната гимназия на града. В книгата са описани и систематизира 50 рецепти, като по-голяма част от ястията са автентични, такива, каквито са приготвяни и предавани от поколение на поколение. Тя изказа своите виждания за кулинарния туризъм.

От присъстващите дадоха различни предложения за това как местната кухня може да доведе до увеличаване на потока от туристи. Всички се обединиха около мнението, че кулинарният туризъм е недоразвита все още ниша. Акцент бе поставен на екологично чистите продукти, които в регион Западни Родопи са в изобилие и здравословното хранене. Атрактивни местни специалитети бяха изложени и опитани от гостите: клин, баница, пататник, баклава, рибни специалитети от пъстърва и др.

Вирни се горе