Къща на 8-членно семейство застрашена от наводнение в Смилян

Къща на 8-членно семейство застрашена от наводнение в Смилян

Къща на 8-членно семейство в смолянско село Смилян е застрашена от наводнение. Жилището им се намира на метри от коритото на река Сивинска, която снощи е повишила нивото си сериозно, като е успяла да отнесе част от импровизираната подпорна стена от автомобилни гуми, която е направена преди месеци от семейство Ковачеви, предаде Дарик.

„Снощи към 3:00 часа нивото на реката се вдигна сериозно, чуваше се силен шум. Излязохме и започнахме да слагаме чували и каквото можем, за да подсилим стената, за да не достигне водата до дома ни“, коментира стопанинът Андрей Ковачев.

За радост на този етап, водите на река Сивинска, в която се събира водосбора от няколко реки в горната част Смилянското корито е спаднало с около метър, но в момента продължава да вали. През деня близки, роднини успяха да направят допълнителна дига с чували от пясък, за да обезопасят жилището на семейство Ковачеви.

Живеещите в къщата са притеснени от обстановката, тъй като преди година са били наводнявани. Те смятат, че проблема може да им се реши трайно само с изграждането на подпорна стена, която обаче изисква сериозни средства, с които те неразполагат и очакват от местната власт да свърши това. „От 20 години слушаме само обещания“, добави Андрей Ковачев.

По последни данни, оповестени от областния управител на Смолян Недялко Славов, ситуацията в област Смолян към момента е сравнително спокойна.

Вирни се горе