Изпълнителният директор на „GREENZONE AS” на посещение в Мадан

Изпълнителният директор на „GREENZONE AS” на посещение в Мадан

Във връзка с приключването на двата проекта, които община Мадан реализира по т.нар. Норвежка програма, днес на официално посещение бяха партньорите по изпълнението на проектите – „GREENZONE AS” – Осло, Норвегия. В рамките на визитата си, изпълнителният директор на Грийнзон АС [Greenzone AS] Франк де Вит, заедно с представителите на компанията в България Красимир Герасимов и Мария Манолова, както и с представителите на фирми, изпълняващи различни дейности по проектите, посетиха Община Мадан и обектите, в които се реализираха двата проекта. В резултат от изпълнението на първия проект <<Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ “Проф. Д-р К. Чилов” – град Мадан, община Мадан>> в лечебното заведение бяха извършени дейности по подмяна на осветлението; подмяна на водогрейни котли; цялостна подмяна на вътрешноотоплителната инсталация, както и подмяна на циркулационните помпи. Финансирането бе на стойност 745 000 лева по грантова схема „Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради с локални отоплителни системи". В резултат от внедрените енергоспестяващи мерки в обекта се очаква: намаление на енергийното потребление -224.121 mw; намаление на енергийните разходи – 9 690.13 евро; спестени емисии на со2 – 94.603 т.

На 14.12.2016г. обектът бе въведен в експлоатация, въз основа на Разрешение за ползване, издадено от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

По втория проект <<Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в ОДЗ “Елица” – гр. Мадан и СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина, община Мадан>>, основно строителните дейности бяха свързани с осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в три образователни сгради на територията на общината. В ОДЗ „Елица", състояща се от 2 бр. сгради (Б л о к “А” и Б л о к “Б”) бяха подменени старите нафтови котли с два нови за всяка сграда, работещи с биогориво-пелети. Реновирана бе вътрешната отоплителна инсталация, инсталирани са и соларни системи за битово гореща вода в сградите (за всяка сграда по 3 бр. слънчеви плоски панели). Стойността на одобрения бюджет от Програмния оператор е 434 000 лева. В СОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Върбина. също бе инсталирана соларна система за БГВ, като стария нафтов котел, е заменен с нов на биомаса, както е подменена и циркулационната помпа. Като резултат от внедрените енергоспестяващи мерки в обектите, се очаква: н а м а л е н и е на енергийното потребление – 66,308 мwh годишно; намаление на енергийните разходи – 17 393,72 евро годишно; спестени емисии на со2 – 120,042 тона годишно.

По думите на кмета на община Мадан, проектите надграждат мерките за енергийна ефективност, реализирани досега в здравната и образователната инфраструктура и по този начин повишават средно с около от 20% до 40 % енергийните спестявания. Той допълни, че ще продължават да се търсят различни източници на финансиране, било то национални, европейски или други програми, за да бъде осигурен финансов ресурс с цел положителните промени в общината и повишаване жизнения стандарт на хората. Въодушевени, и двете страни не пропуснаха да запечатат тези вълнуващи мигове и се разделиха с пожелания и надежда за участие в нови съвместни проекти.

Вирни се горе