Изложба "Атон в рисунки и фотографии" представят в Златоград

 Изложба "Атон в рисунки и фотографии" представят в Златоград

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” на Андрей Янев и Мирослав Дачев е представена в Сивриевата къща в Етнографския комплекс на Златоград, съобщиха от общинската пресслужба. Откриването на изложбата е включено в програмата на традиционните Делюви празници в Златоград.

В рамките на K3 Ultra на 27.09. от 18.00 ч. в Сивриевата къща в Златоград ще се открие изложбата “Атон в рисунки и фотографии” на Андрей Янев и Мирослав Дачев. Събитието се организира от K3 Ultra и Община Златоград и ще продължи до неделя, 29. 09. 2019 г. То е част от мащабния проект „Светите земи и българската култура”, който Центърът за семиотични и културни изследвания реализира от 2012 г. и към който е и поредицата от издания на Центъра „Библиотека Атониада”.

„Атон в рисунки и фотографии” е надслов на серия от изложби, организирани и представени от Центъра за културни и семиотични изследвания. Началото е през септември 2012 г. в Бургас, а последната изложба е през юли 2018 в Троянската света обител, като всяка следваща изложба включва нови, непоказвани до момента фотографии и рисунки. Фотографиите и рисунките са плод на над 40 експедиции на авторите до Света Гора – Атон в периода 2004 – 2019 г., на престоя им във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република. Затова изложбата не просто показва, а изразява вътрешното усещане за Атон, което сетивата на авторите са уловили и изградили за това половингодишно пребиваване, съчетало поклонничеството с творческия и изследователския импулс. Зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките, се крият не географски, а духовни територии. Там протича ежедневието на Света Гора, към чийто ритъм са насочени други от рисунките и фотографиите като цяло. В този смисъл изложбата разкрива жанрови ситуации от живота на монасите в Света Гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията „Достойно ест”, скита „Свети Андрей” или зад гордите осанки на манастирите „Пантократор” и „Зограф”.

Проектът „Атон в рисунки и фотографии” протича едновременно и има духовна връзка с друг проект на Центъра за културни и семиотични изследвания – „Библиотека Атониада“ – който чрез съчетаване на изследователски текстове и албуми разкрива необятното иконографско наследство на Света Гора – Атон. Като цяло Центърът за културни и семиотични изследвания се опитва не просто да запознае със Света Гора – Атон, а да подготви зрителя и читателя за духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. През последните 15 години е сред най-дейните участници в проектите, свързани със Света Гора. Той превърна Атон в една от основните теми на своето творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски столици и в САЩ. Учредител и член на УС на Центъра за културни и семиотични изследвания.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”; учредител и председател на Център за културни и семиотични изследвания. Автор и ръководител на множество проекти, свързани с Атон, от 2004 г. насам, които представя в авторски изложби фотография, презентации и публични лекции у нас и в чужбина. Автор на шест тома от „Библиотека Атониада” (с благословията на различни светогорски игумени), посветени на св. Георги, св. Никола, св. Йоан Кръстител, св. Мария Магдалина и св. апостоли Петър и Павел.

Вирни се горе