Изграждат ферма за пъстърва на язовир “Доспат” по ОП „Рибарство”

Изграждат ферма за пъстърва на язовир “Доспат” по ОП „Рибарство”

Компания "Дуплекс – АХ” ЕООД от гр. Хасково ще изгради рибно стопанство за развъждане на пъстърва в акваторията на язовир “Доспат“, в землището на гр. Сърница. Проектът ще бъде финансиран със средства по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”,съобщиха за Smolyannews.com от ИАРА.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на садкова инсталация в яз. Доспат, както и закупуването на допълнително оборудване, необходимо за осъществяване дейността на фирмата. Компанията е избрала съвременна технология за интензивно отглеждане на риба в садки (плаващи мрежени клетки) предвид следните предимства:

компактност на фермата при високи добиви от единица площ възможност за ефективен контрол на производствения процес висока рентабилности и сравнително бърза възвръщаемост на инвестицията мобилност на базата

Договорът за изграждането и оборудването на садковата ферма е на стойност 725 622 лв. Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 435 373 лв. – 60% от одобрените инвестиционни разходи. В планираната производствена програма от 10 години след изпълнението на инвестиционния проект бенефициентът предвижда годишен добив от 120 тона пъстърва. Срокът за завършване на проекта е 9 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити седем нови работни места.

Вирни се горе