Издигат паметник на Момчил Юнак на ГКПП- Златоград

  Издигат паметник на Момчил Юнак на ГКПП- Златоград

Паметник на Момчил Юнак ще бъде изграден до българо- гръцката граница при ГКПП- Златоград. Идеята за издигане на паметника бе представена на пресконференция днес на вр.Костадин на границата с участието на проф.Николай Овчаров, проф.Пламен Павлов, кмета на Златоград Мирослав Янчев, управителя на Етнографския ареален комплекс Александър Митушев. Монумент на легендарния Момчил в естествен ръст ще посреща пристигащите на българска територия, заявиха инициаторите. Изграждането на паметника е част от инициативата за обявяване на “Година на Момчил юнак – родопския цар”.

Годината на Момчил ще започне през септември 2019 г. През ноември проф.Овчаров и проф.Павлов възнамеряват да предприемат научна експедиция за издирване на лобното място на Момчил, което е на гръцка територия. Според исторически данни Момчил е загинал в битка при Перитор /Перитерион/ на 7 юли 1345 г. Предвижда се паметникът да бъде открит на 7 юли догодина с чествания и българо-гръцки събор. Златоград е може би най-доброто място да се отбележи паметта на Момчил, на родопския цар, на тази емблематична личност, която олицетворява стремежа на нашия народ и на другите християни в района да се отблъсне турската, османската експанзия, завия проф. Павлов. Според него избраното място за паметника е една идеална точка в центъра на владенията на Момчил. Монументът ще бъде поставен там, където се намира средновековен път и проход, който е свързвал двете части на владенията на Момчил. “Нямаме толкова сведения за друг български военачалник, толкова релефно изграден образ на човек много талантлив като стратегическо мислене, много смел и физически силен, като Момчил. Заслужава си най-накрая да го върнем в пантеона на българските герои”, допълни проф. Павлов. Идеята за обявяване Годината на Момчил според проф.Овчаров е на базата на проведената вече изключително успешна година на Делю Войвода в Златоград. Догодина се навършват 675 г. от трагичната смърт на Момчил. В експедицията си на гръцка територия историците планират да направят и обхождане на Беломорските владения на Момчил.

В Музея на Делю Войвода и хайдушкото движение в Златоград може да се види образът на Момчил като първият войвода, който се е опълчил срещу турците, посочи Александър Митушев. Предстои формиране на организационен комитет за изграждане на паметника на легендарния родопчанин. Кметът на Златоград Мирослав Янчев заяви, че местната власт ще подкрепи инициативата.

Вирни се горе