Историята на село Гърнати представена в Златоград

     Историята на село Гърнати  представена в Златоград

Студентът от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив, Филип Синапов представи своята книга „Село Гърнати- кътче от рая” в читалище „Просвета-1908” гр. Златоград.

В своето краеведско изследване, което включва 9 раздела , той проучва историята, бита, фолклора на село Гърнати , което по неговите думи „..носи в сърцето си „ Песните, които е записал са нотирани , и представяйки ги Филип Синапов ги и изпя. В книгата- монография присъстват и фотографии на Асен Великов и златоградчанката Галатея Хаджиева, което я прави богат визуален източник на историята ,обредите, носиите, традициите и красивата природа на село Гърнати. Това първо етнографско изследване на младия Синапов е заявка за бъдещ интерес към селищния бит и култура, към фолклора и традициите. .

Филип Синапов е и изпълните на български фолклор и вече има своя дебютен албум „Песенна шевица” , включващ 11 песни. Носител е на много награди от фолклорни фестивал и конкурси.

Организаторите на срещата от читалище „Просвета -1908” пожелаха на младия изследовател много успехи и благодариха за книгата , която подари на библиотеката, съобщи Зорка Хаджиева.

Вирни се горе