Инж.Фурлански: Основна задача в горските територии на РДГ- Смолян през 2018 г. е усвояване на повредената дървесина

Инж.Фурлански: Основна задача в горските територии на РДГ- Смолян през 2018 г. е усвояване на повредената дървесина

Основна задача в горските територии на РДГ- Смолян през 2018 г. е усвояване на повредената дървесина в насаждения, засегнати от ветролом и ветровал вследствие ураганния вятър през м.януари 2018 г. Своевременното провеждане на принудителни сечи и изнасянето на свежата пречупена и повалена дървесина в засегнатите от ветровала насаждения е важно горскостопанско мероприятие за ограничаване на разпространението и масово развитие на насекомните вредители (корояди) в иглолистните гори в териториалния обхват на РДГ- Смолян.

Вече четвърта поредна година най-засегнатите горски стопанства с приоритет добиват повредена дървесина, с изключение на отделни сечища за добив на широколистни дърва за огрев, с цел задоволяване нуждите на местното население. Лесовъдите на частна практика активно подпомагат собствениците на гори да предприемат необходимите действия за усвояване на повредената дървесина и предотвратяване на опасността от възникване на каламитети. Предприеха се и действия за максимално бързо изготвяне, съгласуване и утвърждаване на необходимите документи, регламентиращи провеждането *на санитарни и принудителни сечи.

Основни проблеми при усвояването на повредената дървесина:*

част от повредената дървесина е в недостъпни басейни, за които е необходимо изграждане на пътища на стръмни и скалисти терени, което не може да се осъществи за кратко време.

Липса на квалифицирана работна ръка и съвременна производителна техника за дърводобив.

Най-важната задача, която предстои в бъдеще е възстановяването на освободените площи след проведените санитарни и принудителни сечи с интензивност 100%. Инвентаризацията на освободените площи продължава, поради което не можем да се ангажираме с точни данни, но наблюденията от ежедневните проверки, които извършваме в област Смолян сочат, че приблизително 80% от засегнатите площи вече са възобновени по естествен начин, а най-хубавото е, че възобновяването е смесено от различни иглолистни и широколистни видове характерни за района. Продължава постоянното наблюдение и обследване на горите, съответно сигнализиране, за да може да се предприемат незабавно необходимите действия при констатиране на нови площи, нападнати от болести и вредители или пък повредена от други фактори дървесина и предотвратяване на разширяването на площта на увредените гори.

Настроени сме позитивно и оптимистично, че с минимална лесовъдска намеса, природата ще възстанови засегнатите от повреди площи.

Вирни се горе