Инж. Димитър Кръстанов: Ситуацията в област Смолян е изключително сложна

 Инж. Димитър Кръстанов: Ситуацията в област Смолян е изключително сложна

Към 11,30 ч. ситуацията като цяло със снеговалежа в област Смолян е изключително сложна. Това каза за „Фокус” – Смолян областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов. Снежната покривка по проходите „Превала”, „Пампорово” и „Рожен” е около 35 см и продължава да вали мокър сняг, който създава проблеми най-вече с паднали дървета. Над 100 дървета са паднали по пътя Смолян – Пампорово – Чепеларе, посочи областният управител, който се намира на място в района на Чепеларе. „За съжаление 2/3 от водачите на МПС, особено тези които не са от област Смолян, са с летни гуми и без вериги и това създава изключителни трудности за движението”, подчерта Кръстанов. Той допълни, че има спряно електрозахранване в района на Баните, има пропадане на пътища в някои райони на Смолянска община.

Бедствено положение е обявено в община Баните, област Смолян. Причината е проливните дъждове, които са оставили без ток повечето населени места в общината, активизирали са множество свлачища, които са затрупали леки автомобили и са прекъснали пътища, има и излезли реки от коритата. Няма пострадали и бедстващи хора в общината. Щетите в общината до момента възлизат на около 500 000 лв. според кмета Райчо Данаилов. Сформирани са екипи с хора и техника, които разчистват свлачищата и осигуряват нормалната проходимост на пътищата в общината.

В района на Девин – Борино – Доспат също има значителен снеговалеж, който създава много голямо напрежение в движението. „Полагаме усилия но отстраняването на дърветата и изчистването на пътната мрежа, за да се създадат условия за нормализиране на движението”, каза още областният управител на Смолян.

Вирни се горе