Интензивни валежи се чакат в Смолян, учениците в принудителна ваканция

Интензивни валежи се чакат в Смолян, учениците в принудителна ваканция

Код червено е обявен за Смолянска област. В четири общини – Смолян, Златоград, Неделино и Баните учебните занятия са преустановени до петък, заради опасните метеорологични условия. Разпореждането е на Регионалния инспекторат по образованието.

Обстановката в Смолян е усложнена. Обилен снеговалеж се очаква в полунощ, като по прогноза новата снежна покривка ще достигне около 60 см., обяви зам.-кметът на Смолян арх.Георги Даскалов. Той помоли хората да ограничат пътуванията, а ако се налага да са готови за зимни условия. В почистването на снега са се включили допълнително фирми със своя собствена техника. Проблем в Смолян са наводнените шахти по уличната мрежа, има екипи които ги отводняват.

“Настина на места има проблеми с почистването на улиците, затова ще има санкции за снегопочистващите фирми”, увери арх.Даскалов. Според него такава зима не е имало от 20 години. От 2008 г. не е било разплащано на фирмите за снегопочистване, до сега са им разплатени над 120 хиляди лв., за да могат да работят. Предвидените пари от миналогодишния бюджет за зимно поддържани са стигнали до януари т.г., затова община Смолян ще търси помощ от държавата, заяви още арх.Даскалов. Той увери, че ще се намерят средства за зимно поддържане и общината.

Вирни се горе