Информационният център по наркотични вещества разясни на учениците вредата от наргилето и електронните цигари

Информационният център по наркотични вещества разясни на учениците вредата от наргилето и електронните цигари

Превантивно-информационният център по наркотични вещества към Община Смолян проведе поредната информационна среща – разговор с учениците от училищата на тема: „Вредни ли са наргилето и електронните цигари?“ За лектор бе поканен д-р Иван Добринов. Той запозна тийнейджърите с факти, свързани с пушенето на наргиле и електронна цигара. Разясни за какво се използва наргилето, какво съдържа димът от него и вредните въздействия и последиците, съобщиха от общинската администрация .

Пушенето на наргиле се разпространява сред младите хора като заместител на пушенето на цигари, но неговите опасности за здравето не са добре познати. То върви от мода към разпространяваща се тенденция. Това е колективна лула за пушене на тютюнева смес, при която димът се всмуква през вода. Пушенето на наргиле е вредно. Скорошно изследване показва, че дори след като премине през вода, димът от водната лула съдържа високи нива на химични вещества включващи въглероден оксид. Д-р Добринов разказа още на учениците, че като колективна лула, при пушене от група хора, общият накрайник се предава от уста на уста в групата. По този начин, неподозирайки се създава предпоставка за разпространение на различни болести. Предупреди, че в сместта за пушене може да се сложи и всякаква друга смес като марихуана и синтетичен наркотик.

Въпреки че електронните цигари се възприемат като „по здравословна“ алтернатива на тютюневите изделия, течността използвана в тях съдържа никотин, който може значително да повиши риска от развиване на зависимост. Употребата на електронни цигари се е повишила до такова ниво, че е повод за безпокойство. Децата с интерес слушаха беседата, задаваха своите въпроси и разбира се получиха компетентен отговор от човек, който в ежедневната си работа се сблъсква със последиците от употребата на тези съвременни „екстри” сред младите хора. Превантивно-информационният център по наркотични вещества към Община Смолян осъществява политика на превенция по наркомании от национално на местно ниво, като продължава да работи за предпазването на младите хора от негативните явления , посочи секретарят на центъра Мария Славчева.

Вирни се горе