Харис Хаджиев и Николай Бърдев ще представят Смолян на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби'2019

Харис Хаджиев и Николай Бърдев ще представят Смолян на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби'2019

Харис Хаджиев и Николай Бърдев са двамата атлети, които ще представят Смолян и България на тазгодишните летни олимпийски игри на Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в Абу Даби. Харис е на 14 години и е плувец, а Николай е на 15 години и се състезава в дисциплината силов трибой. В присъствието на родители, учители, общинско ръководство, гости и приятели двете момчета бяха официално изпратени за надпреварите в арабската страна. Началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева обясни, че Смолян изпраща атлети за участие в зимни и летни олимпийски игри на Спешъл Олимпикс от девет години насам. „Нашите деца винаги са се връщали с много успехи, много мотивирани и заредени с много емоции“, каза Семерджиева и благодари на кмета Мелемов и Община Смолян за финансовата подкрепа, на Николай Колев – директор на 2-ро ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, където всяка година се провеждат регионалните игри на Спешъл Олимпикс, благодари на инж. Мария Жайгарова – директор на ПГТТ „Христо Ботев“, чийто възпитаници са Харис и Николай, а също и на Татяна Бошнакова – ръководител на Регионалният ресурсен център. Мария Семерджиева отправи специални благодарности и на родителите, за това че позволяват на децата си да са част от Спешъл Олимпикс и пожела успех на двамата атлети. С особено вълнение инж. Мария Жайгарова отбеляза, че техническата гимназия за първи път изпраща свои ученици на тези игри и пожела на Хари и Ники да носят България в сърцето си и да не забравят, че тръгват от Смолян. Татяна Бошнакова – ръководител на Регионалния ресурсен център също поздрави младежите и им пожела да накарат всички ни да се гордеем с тях. Кметът на община Смолян Николай Мелемов подари на двамата атлети националното знаме и знамето на Смолян. И ги увери, че всички ние – техните съграждани, ще бъдем с тях духом и ще ги подкрепяме. „Вие ще бъдете пример за всички други млади смолянчани, че човек може да успее, само трябва да се бори“, каза Мелемов.

С особено вълнение и щастие двете момчета приемат това предизвикателство. „Плуването ме кара да се чувствам страхотно. Спортът от хоби се превърна в цел да бъда по-добър“, каза Харис Хаджиев, а Николай Бърдев посочи, че най-голямото предизвикателство е да изучиш техниките в спорта, а в Спешъл Олимпикс, с треньорите това е възможно. И двамата атлети бяха категорични, че ще се борят за завоюване на първите места.

В периода 08 – 21 март 2019 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби (Обединени арабски емирства) ще бъдат най-голямото спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 24 спорта, над 2500 треньора от повече от 170 национални делегации и ще споделят своята радост с над 3000 официални гости, 20 000 доброволци и близо 500 000 зрители по трибуните.Националната делегация на Спешъл Олимпикс България за Световните игри в Абу Даби '2019 се състои от 7 отбора по отделните спортове от 18 атлета от 10 български общини.

Вирни се горе