Горските кооперации също да бъдат включени в мерките на ПРСР и Натура 2000, настояват от сдружение "Горовладелец"

Горските кооперации също да бъдат включени в мерките на ПРСР и Натура 2000, настояват от сдружение "Горовладелец"

Горските кооперации, които стопанисват горите в съсобственост, също да имат достъп до мерките в Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период. За това настояват от Националното сдружение на собственици на недържавни гори “Горовладелец” в Чепеларе. От сдружението поставят и искане за разглеждане на този вид горски кооперации и сдружения в Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000. Цели кооперации в района на Чепеларе попадат като обхват в територии на Натура 2000, от което следват ограничения за собствениците на гори без да са компенсирани за това, обясняват от “Горовладелец”.

Нашите притеснения са, че горите в Натура ще останат на заден план, обяснява Янко Карамитев, председател на “Горовладелец”. Над 90 процента от горите в района на Чепеларе са частни, стопанисвани от горовладелски кооперации и сдружения. Подобна форма на управление на горите в съсобственост се среща само в Средните Родопи, като този модел на горските кооперации е наследен още от началото на 20-и век. Кооперациите обаче не могат да се възползват от досегашните мерки в ПРСР, тъй като се изискват документи за собственост върху имотите. Във всяка кооперация, която е юридическото лице, участват стотици или хиляди кооператори със своите документи за собственост върху горските им имоти.

От “Горовладелец” са отправили свои предложения до работната група относно разработваните мерки за новия програмен период на ПРСР. Предложенията на Националното сдружение касаят именно казуса с горовладелските кооперации, които са доказани като успешен модел на стопанисване на горите. Искаме да се чуе, че има такива гори, които са по-специален случай, допълва Карамитев. Ограниченията за горите, попадащи в пределите на зони по Натура 2000 са друг проблем за кооперациите, според ръководството на “Горовладелец”. Притежателите на земеделски земи, които са част от зоните по Натура могат да бъдат компенсирани, според сегашните регламенти, но не и горовладелците от кооперациите, недоволстват от сдружението. Една от кооперациите в “Горовладелец” с 28 хил. декара гори изцяло попада в пределите на зона от Натура. Горското стопанство и дърводобивът са един от водещите отрасли за област Смолян и държавата трябва да изпълни ангажиментите си към тези гори, смята председателят на “Горовладелец”. Навсякъде в Европа горите са обществено богатство, припомня Карамитев. Според него е време да се даде възможност на собствениците на гори да получават някакъв дивидент за това, че произвеждат кислород, вода за полза на обществото. Сдружението защитава интересите на над 20 хиляди горски кооператори, предаде БТА.

Вирни се горе