Геолози решават как ще бъде укрепено срутището край Смолян

Геолози решават как ще бъде укрепено срутището край Смолян

Експерти геолози трябва окончателно да решат как ще бъде укрепено голямото срутище край Смолян, което откъсна от света 11 населени места. Засега е ясно, че това ще струва на държавата около 7 млн. лева, а работата ще продължи повече от половин година. Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан При последните измервания специалистите установиха, че има опасност от свличане на още земни маси. Докато тече работата по укрепването, жителите на селата в региона ще могат да ползват временен обходен път през село Влахово. Предварителните разчети показват, че изграждането му ще струва половин милион лева и ще бъде готов до десет дни.

В изграждането на двулентов път с дължина около 1,2-1,3 км между селата Влахово и Орешец ще бъдат вложени около 500 хил. лв., съобщи министърът.

Днес, 19 март ще бъде взето окончателно решение какъв вариант ще се избере за укрепване на свлачището, каза още министърът и подчерта, че държавата е реагирала бързо. Хората трябва да бъдат наясно, че срещу природата трудно може да се върви. Това е процес, който на база тектоника, на база климатични и хидроложки условия трудно може да бъде овладян или прогнозиран, коментира Николай Нанков и призова хората да бъдат търпеливи, както и да не преминават пеша през затворения участък, тъй като е опасен.

Въпросът е да решим проблема кардинално, допълни Нанков. Трябва да запазим инфраструктурата, електропровода, нормалното водоподаване и да осигурим преминаването на хората, каза министърът. Нашата основна цел е да запазим човешкия живот, здравето и сигурността на българските граждани. Ако отворим пътя, не можем да гарантираме, че утре това срутище няма да се активизира отново и няма да застраши човешките животи, заяви регионалният министър.

Вирни се горе