Гайдарят Петър Янев става почетен гражданин на Смолян

Гайдарят Петър Янев става почетен гражданин на Смолян

Известният гайдар Петър Янев е най-новият почетен гражданин на Смолян. Това стана на редовно заседание на ОбС днес, по предложение на кмета Николай Мелемов. Отличието ще му бъде връчено по случай неговата 50-годишнина.

Известният родопски гайдар Петър Янев е роден на 5 юни 1967 година в красивото родопско село Бостина. Филмът по разкази на Николай Хайтов ”Краят на песента” го запалва по родопската гайда.

Първият му учител, за когото той си спомня с голяма признателност е Стоян Колаков, който е имал музикална школа в смолянския квартал Устово. Именно той го отвежда при Нели Попова, преподавателка по солфеж в Музикалното училище в село Широка лъка и й заръчва: “Нели, от това момче, ще стане голям гайдар!”.Така Петър Янев учи в училището в Широка лъка и си спомня с добро тогавашния му директор Марко Куртев, както и братя Бочукови, които са му помогнали за израстването му като музикант. За една година той се премества в Музикалното училище в Котел и за този период споделя: “Благодарен съм на съдбата, че попаднах в котелското музикално училище, защото там всъщност разбрах кой съм и това ме приземи в живота, за да стъпя здраво на краката си.”

С особена почит и скръб си спомня за своя най-добър учител – бай Дафо Трендафилов и признава: “ Бай Дафо беше за мен като баща и учител.” Преди две години байДафо го вика при себе си, подарява му своята уникална гайда и му заръчва: “ Вземи гайдата ми и осъществи една моя мечта – да засвириш на погребението ми “Остани сбогом, Стара планино”.

От януари 1989 година до днес Петър Янев работи в ансамбъл “Родопа” – Смолян. Тук наследява таланта на големите родопски гайдари Димитър Петковски и Георги Мусурлиев, работили с ансамбъла от самото му основаване.За тях той споделя: ”Те са уникални личности и големи музиканти”. В ансамбъл “Родопа” работи с талантливите гайдари: Тодор Кисьов, Тодор Гайдев, Костадин Илчев, Георги Кичуков. От близо три години негов директор.

Петър Янев е издал няколко компакт диска, включен е в албума ” Големите български майстори на гайдата” от 2007 година. Заедно с Валя Балканска и квартет “Еолина” осъществяват проекта ”Със звук по света и вселената”.През 2000 година издава диска ”Родопите – паметта на България”.Той е един от членовете на Организационния комитет на ежегодното гайдарско надсвирване в родопското село Гела.

Вирни се горе