Фестивал в Хвойна събира средства за спасяване на училище

 Фестивал в Хвойна събира средства за спасяване на училище

Второто издание на благотворителния фестивал “Камък върху камък ще остане” в чепеларското село Хвойна стартира днес и ще продължи до неделя. Всички средства, които бъдат събрани, ще бъдат използвани за ремонт на една от сградите в училищния комплекс в селото.

Акцентите в тазгодишния фестивал са няколко – изложбите, показващи красотата на изчезващото недвижимо културно наследство в България; концертите, с участието на групи от четирите села на Ропката и различни театрални изпълнения като възстановка на Родопската сватба. Повечето събития за фестивала са напълно безплатни, изложбите са с вход от 5 лева.

Фестивалът е по идея на Кристияна Брънзалова, която миналата година поде инициатива за спасяване на старото училище в селото.

Кристияна е с родопски корен. Завършва Архитектурен дизайн в Политехническия университет. За дипломната си работа избира Хвойна – мястото на нейните деди. Там я привлича сградата на училището, която се състои от три постройки, една от които е част от групов паметник на културата.

Проектът „Кауза Хвойна“ прерасна във фондация „Даскал Брънзалов“ с основна цел изследване и опазване на богатото архитектурно наследство в района на Рупчос.

Вирни се горе