Община Неделино е пред фалит

Община Неделино е пред фалит

Община Неделино е пред фалит. Банковите сметки са запорирани от кредитори, а частен съдебен изпълнител продава на търг общинско имущество, предаде Нова ТВ.

Единственото читалище в Неделино повече от половин век е като втори дом за стотици талантливи деца и самодейци. Читалището е пазител на уникалния двуглас, който е обявен за Живо човешко съкровище. Там се намират и единствената библиотека и музей в града.

„Тя е направена от дарения и с безплатен труд от цялото население на Неделино. Ако се стигне до продаване, продаваме труда на толкова поколения”, коментира Милен Личев, председател на Читалище „Светлина“, гр. Неделино.

Новоизбраният кмет на заплашената от фалит община няма опции и идея как да излезе от ситуацията.

Общината дължи над 13 милиона лева на различни фирми. Новият кмет хвърли вината върху предшественика си – Стоян Беширов. Беширов е разследван за злоупотреби, а, по думите на новия кмет, той е отклонявал и целеви средства от общинския бюджет.

„Нарушенията са много по финансовата дисциплина и една част представляват престъпление по смисъла на закона, така че аз ще сигнализирам”, заяви новият кмет Боян Кехайов.

Заради дългове е описан и целият автопарк на общината. Запор очакват дори контейнерите за смет. На търг е продадена вече една от машините за сметосъбиране. Заради неплатени сметки Неделино може да остане даже без вода и улично осветление.

Вирни се горе