EVN България включи и хеликоптер за справяне със ситуацията в Родопите

EVN България включи и хеликоптер за справяне със ситуацията в Родопите

Към 16:00 часа около 15 малки населени места във високите части на Родопите основно в общините Чепеларе и Смолян са без ток ,съобщиха от дружеството.   EVN България включи и хеликоптер в дейностите по възстановяване на електрозахранването за всички клиенти в Родопите. Поради изключително тежките атмосферни условия, натрупания сняг и счупените дървета през последните дни на места в Родопите все още има недостъпни райони както за високопроходимата аварийна техника на EVN България, така и за снегопочистващите машини.

Това принуди електроразпределителното дружество към техниката си да мобилизира и хеликоптер, с който бе извършен оглед от въздух на десетки километри засегнати електропроводи, намиращи се в общините Девин, Доспат и Смолян. Огледът продължава и към момента като първоначалните данни са за множество паднали дървета върху електропроводи, намиращи се на високи и труднодостъпни места. Направеният оглед ще позволи на дружеството да насочи персонал, техника и материали в най-недостъпните засегнати места. Огледът от въздуха до днес не беше възможен поради неподходящи метеорологични условия.

Към 16:00 ч. на 10.01.2012 г. с проблеми в електрозахранването са около 15 малки населени места и махали във високите части на планината в общините Чепеларе и Смолян. Сред засегнатите места са Гела и Стойките, където захранването беше първоначално възстановено, но днес след паднало дърво отново нарушено.

Над 100 души персонал са мобилизирани за отстраняване на авариите за всички места като през последното денонощие екипите на EVN България успяха да възстановят захранването за Широка Лъка и Забърдо. Към момента няма голямо населено място или курорт без захранване. За всички останали райони, където няма достъп се търси вариант и за аварийно подаване на електроенергия въпреки множеството паднали дървета.

Вирни се горе