Елин Радев, кмет на община Доспат: Време е да гоним високи резултати в образованието, готови сме да дискутираме проблемите

Елин Радев, кмет на  община Доспат: Време е да гоним високи резултати в образованието, готови сме да дискутираме  проблемите

Г-н Радев, Нова година, нов късмет Ви пожелаваме, успешна да е…Какво успяхте да свършите и какво не успяхте да свършите през 2016-та?

2016-та година беше ключова за мен и моя екип. Приоритетите, които съм заложил в Програмата ми за управление са много, някои от тях амбициозни. Но мога да твърдя, че политиките, които община Доспат е приела и начертала за в близките години се спазват и следим за изпълнението им. Основните ни стратегически документи – стратегии, програми и други в основата си са разработени така, че изпълнението на заложеното в тях ще подобри визията и живота в общината. През изминалата 2016 г. успяхме да привлечем инвестиции за близо 4 милиона лева в община Доспат. Всичко свършено ще бъде предложено и на вниманието на Общински съвет – Доспат, а самия отчет ще бъде публикуван и на страницата на общината. Много са нещата, които искам да реализирам, но за съжаление възможностите ни в повечето случаи са ограничени. Само накратко ще изброя за някои от проектите: асфалтиране на централната улица на гр.Доспат, при което бяха подменени и водопроводите, цялостно саниране на СУ „Д.Благоев” и ремонт на покрива в сградата на ул.”Кап.Петко Войвода” № 2. Тук бяха извършени и вътрешни ремонти и оборудване. Ремонти на класните стаи на 3,4 и 5 етажи в СУ „Д.Благоев” в сградата на ул. „Кап.Петко Войвода” № 3 или по-известна като пансиона. През 2016 направихме сериозна реформа в образованието: закрихме едно училище с огромен дълг /от 160 хил.лева/ и преструктурирахме началното със средното училище. Така от три училища в Доспат се обособи едно училище. Тук за няколко години за образование в гр.Доспат са привлечени инвестиции по проекти с национално и европейско финансиране в размер на близо 2 млн. и 300 хил.лева – това е сериозна заявка от страна на общинското ръководство, че образованието в общината е приоритет.

2016-та за община Доспат премина под знака на образованието – реализираха се проекти, извършени бяха реформи. Но като че ли оставате неразбран от педагозите от вече единственото училище в Доспат, имам пред вид възражението, с което те оспорват решението ви да премествате администрацията в сградата на ул.”Кап.Петко Войвода” № 2. Всъщност защо се налага да се мести администрацията в сградата на училището?

Нормално е да реагират по този начин в първия момент. Но се надявам да разберат, че това е временно. Общината е поела ангажимента си за устойчивост на проекта, с който се санира сградата на ул.”Кап.Петко Войвода” № 3 /бившия пансион/, в която сега учат децата. Срокът за тази устойчивост е до края на 2018 г. Трябва на цялата общественост да е ясно, че ако това не бъде изпълнено, общината ще изгуби 1 млн. лева, инвестирани именно в образование.

От друга страна в административната сграда на община Доспат, строена в далечната 1938-ма година започнаха да падат мазилки по работните места на служителите. По чудо няма пострадали. Няма да коментирам, че същата сграда е с гредореди, нестабилна и ненадеждна както за служители, така и за граждани. Самата сграда се пропуква и има ненадеждни и отслабени конструкции. Като кмет, носещ отговорност за цялата община, не мога да си позволя да се рискува живота и здравето на който и де е, в случая на общински служители. Не искам да поемам такъв риск. Възложих да бъде направен анализ относно подходяща сграда за администрацията. Изводите сочат, че няма друга по-подходяща сграда освен двете сгради на училището – бившия пансион и тази да спортната зала. Към училищната сграда на бившия пансион общината трябва да спази ангажимента си за устойчивост по проекта. В противен случай рискува да бъде ощетена с 1 милион лева. Остава да се използва временно сградата на СУ „Д.Благоев”, която е до спортната зала. Не виждам нищо нередно, че за известно време сградата ще се използва за административно обслужване на населението. След изтичане на устойчивостта администрацията ще се премести в сградата на ул.”Кап.Петко Войвода” № 3. Нямаме намерение или амбицията да отнемаме сградата на ул.”Кап.Петко Войвода” № 2 /до спортната зала/. Напротив искаме да дадем на училището да ползва обекти като спортната зала, спортни съоръжения и стадиони в непосредствена близост. Така е и сега. В края на краищата двете сгради ги дели една улица и се налага да бъдем съседи с учениците. Допълвам, че и двете сгради на училището са със съответните разрешителни за провеждане на учебен процес и могат да се обучават деца. Ще припомня, че преди години в ПГ „В.Левски” са се обучавали 460 ученици и са се покривали нормативи и изисквания. Сега просто е неуместно да се проявява неразбиране за създалата се ситуация, защото учениците в СУ „Д.Благоев” са 330, т.е. със 130 по-малко.

Появиха се коментари относно качеството на образованието, че в тази сграда, която сега обитават не можело да се гарантира….

Не приемам този вид оправдания относно качеството, защото училището има всичко – модерни класни стаи и кабинети, модерно оборудвани работилници, конферентни зали и пр. Напротив общината ще държи сметка на педагозите, ако във визията на учебното звено не се заложат приоритети, с които да се задържат учениците след 7 клас. Ще припомня, че броят на учениците, които напускат общината след 7 и след 8 клас непрекъснато се увеличава, а това е оценка, че нещо не върви в общината откъм образование. Това е индикатор, че нещо трябва да се промени и направи. Как например в други общини успяват да си задържат учениците в средната степен? Родителите на учениците искат децата им да знаят: чужд език, математика, информационни технологии и други модерни дисциплини. Тук бизнеса иска кадри, конкурентни в областта на туризма, защото визията на община Доспат и свързана с добре развит туризъм. За съжаление в туризма има какво да се желае. Не мога да разбера, преди проблем беше, че имаше две училища, които имаха много нелоялна конкуренция при приема на ученици. Сега това обстоятелство липсва, сега според мене е време да учим и да постигаме резултати. Всички институции – община, РУО трябва да отчитаме реалността и да се захванем да работим в тази посока. Много ми е неприятно, когато разбера, че ученици например отиват да учат в гр.Г.Делчев, защо там, а не в Доспат питам? Отправям покана към всички заинтересовани страни за дискусия в тази посока и то трябва да е съвсем скоро, защото аз искам да знам какво ще се случва за в бъдеще, а това го искат всички родители.

Не крия задоволството си от изключително високите резултати на учениците ни в началната степен, пожелавам им още по-големи успехи, но няма да скрия и за очакванията ми в средното образование. Общината е готова да съдейства. Виждате, проектите, които се реализираха са точно в тази посока. Имам намерение да осигуря и столово хранене на децата в града. Всичко това, трябва да доведе до едно: високо качество в образованието от тук и задържане на учениците в пределите на общината, а защо не и привличане на ученици от други общини.

Това заяви кметът на община Доспат инж.Елин Радев в първото си интервю за „Вестник на община Доспат”.

Вирни се горе