Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов“

	 Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов“

Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов” – 2019 г. Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян. Тя се присъжда по повод 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Професионално жури определи носителите на наградата. Елена Алекова я получи за книгата си „Родопа е предел“, а Владимир Арденски за книга първа от трилогията Първите – „Светлинки в мрака“. Кметът Николай Мелемов връчи наградата на известната писателка Алекова, а поради здравословни причини Арденски не можа да присъства на събитието.

Специални награди получиха Елена Хайтова и Крум Филипов за произведенията си „Орли от пламък“ и „Авиаторът“. Церемонията по награждаването започна с химна на Родопа планина „Бела съм, бела, юначе“, изпълнен от ФА „Родопа“, а публиката в залата на Община Смолян се изправи на крака. Наградата се връчва по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели. Те обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция, а произведенията им са с ярки художествени и общественозначими качества, посветени или свързани с Родопа планина, с родолюбиви и хуманни послания. Другото условие беше книгите да бъдат издадени през периода 2017 – 2019 година. Кметът Мелемов заяви, че за него е чест и удоволствие да даде тази награда, посветена на великия Николай Хайтов. Елена Алекова отбеляза, че за нея е огромна чест да получи наградата на името на Хайтов – големият писател, родолюбец, човек и учител, както и неин духовен баща. Тя посочи, че тази инициатива е похвална и благодари на родопчани и Родопа, затова, че са я създали такава, каквато е.

Професионалното жури, което определи носителите на литературната награда бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: чл. кор. Иван Гранитски, литературовед и книгоиздател; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян и Ангел Добриков – гл. експерт в Община Смолян, филолог.

Секретарят Момчил Николов прочете решение на Общинския съвет в Смолян за учредяването на наградата, която е в размер на хиляда лв. Церемонията по връчването й се водеше от Светозар Казанджиев, който прочете своето есе, публикувано в сборник, озаглавен „Родолюбецът“, издаден специално по повод 100-годищшнината от рождението на Хайтов. В него са включени 12 есета на български писатели. Сборникът бе презентиран от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.Той благодари на Мелемов за учредяването на наградата, както и за доброто взаимодействие със СБП.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, представители на културни институции и граждани.

Вирни се горе