След среща на експертна група, извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището при Тикале

След среща на експертна група, извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището при Тикале

Днес се проведе заседание на експертната работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале. Комисия от близо 20 души – учени, експерти и шефове на институции имат пет дни да определят състоянието и да дадат мнение за срутището, което затвори главния път Смолян-Мадан.

В заседанието участват водещи геолози, експерти, представители на държавни и общински институции, ангажирани с проблема. Председател на експертната група е Стефчо Стойнев. Той посочи, че задачата им е да извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището, да направят предварителна оценка и набележат мерки за стабилизиране на терена в този участък и успокояване на процесите. Да предложат възможности за постепенно отваряне на пътя и възстановяване на движението, ако на този етап това е възможно. До 19 март експертната комисия трябва да даде становището си за възможностите за стабилизиране на проблемния участък.

Първоначалните огледи и видео кадри с дрон над свлачището показаха пукнатини с размери до 100-150 метра. Пътят Смолян – Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян-Рудозем. В момента се изгражда и обходен път от с.Влахово до с.Тикале.

След срещата в общината, експертната група ще извърши оглед и картировка на свлачището, след което ще се дадат препоръки за спешни мерки за стабилизиране на свлачищната зона.

Вирни се горе