Екип на обединение "Визия за Смолян" представи тенденциите за развитието на община Смолян

Екип на обединение "Визия за Смолян" представи тенденциите за развитието на община Смолян

Основните тенденции в социално –икономическото развитие на община Смолян за подобряване живота и покупателната способност на населението в обозримо бъдеще, представиха на форум в областния град. На 16 май 2013 година в Смолян екип на обединение „Визия за Смолян“ представи пред местната общност тенденциите в развитието на Община Смолян, изведени в резултат на детайлно проучване и анализ на основните характеристики в отделните сфери на социално-икономическото развитие на Община Смолян.

Екипът на обединение „Визия за Смолян“ беше представен от Николай Ярмов – ръководител на екипа, доц. д-р Стелиян Димитров – ключов експерт в областта на регионалното развитие и политика и стратегическо планиране,Златина Карова – ключов експерт юрист и експертите Теодор Кьопчев и Венцислава Чепишева.Участие в общественото представяне взеха около 40 души, представители на местни заинтересовани страни – общинска администрация Смолян, кметове, кметски наместници, Общински съвет Смолян, ДБТ Смолян, РИО Смолян, НПО, регионална библиотека, РИМ Смолян, РС на КНСБ, планетариум, бизнес и др.Общественото представяне се откри от Замфир Копчев – секретар на община Смолян и ръководител на проект „По-добри политики чрез партньорство и участие на заинтересованите страни“, финансиран по ОПАК 2007-2013.

Той представи целите и проектните дейности, също и дългосрочната задача на община Смолян да консултира с местните заинтересовани страни процесът по подготовка на Общинския план за развитие на община Смолян 2014-2020 и стратегическата рамка, която ще бъде заложена в него. Доц. д-р Стелиян Димитров представи презентация на тема Основни тенденции в социално-икономическото развитие на община Смолян, в която бяха представени характеристиките в отделните сфери на социално-икономическото развитие на Община Смолян.

В началото на презентацията внимание беше обърнато на цикъла на стратегическо планиране на териториалното развитие и регионалното развитие като процес. Изяснени бяха ролята и значението на актуалния и качествен анализ на социално-икономическото развитие, като бяха дадени примери за сравнителни предимства за развитие на община Смолян, както и проблеми при усвояване на територията. На база ресурсната обезпеченост на територията на община Смолян бяха дадени препоръки относно наличен потенциал за развитие в посока:Удължаване на туристическия сезон, чрез предлагане на разнообразни форми на туризъм за населението на северна Гърция;Предприемане на мероприятия за устрояване на територията около туристически обекти и забележителности – създаване на буферни зони и предлагане на допълнителни дейности и услуги за туристите, които генерират приходи.Подчертано бе, че основен инструмент за развитието на град Смолян в следващия планов период ще бъде интегрираният план за градско възстановяване и развитие, проектите в рамките, на който ще се финансират по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Дискусията продължи в посока обсъждане на трудната достъпност на общината поради планинския релеф, което не облагодетелства територията, а понижава нейната конкурентоспособност. Необходима е ясна и ангажирана държавна политика и насочване на целеви ресурс за подпомагане на общината. Европейската политика има целеви инструменти за подкрепа на изостанали погранични региони, от които община Смолян би могла да се възползва.Участниците в представянето споделиха, че за развитието на туризма в общината определящо значение има курортът Пампорово, който обаче е презастроен с крайно намалели свободни зелени пространства. Пампорово има действащ Общ устройствен план, който не е обвързан с останалата част на общината. 14 дка от комплекса са обявени за лесопарк, строителството е забранено и съответно стогодишната гора ще бъде спасена (от Мечките до Манастирите).

Вирни се горе