Едва 119 собственика на гори на територията на ЮЦДП – Смолян с желание държавата да им изкупи горите

 Едва 119 собственика на гори на територията на ЮЦДП – Смолян с желание държавата да им изкупи горите

Едва 119 собственика на гори на територията на Южно-централното горско предприятие Смолян, са заявили желание държавата да им изкупи горите. Това става ясно, след като тази седмица изтече крайният срок, в който собствениците на горски територии до 5 хектара, можеха да подават молби до Държавните горски предприятия, собствеността да им се придобие от държавата, срещу заплащане от нейна страна.

„Доколкото ми е известно, при нас са подадени най-малко молби, като в съседно нам предприятие са подадени около 200 молби“, коментира пред Дарик директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев.

Причините за ниският брой желаещи, са били няколко. Според инж. Арабаджиев, най-вероятно са малко собствениците, които отговорят на критерия до 5 хектара. Други пък коментират, че доста хора разчитат на доходите на горите и предпочитат сами да си ги работят. Имало и доста гори, с много наследници, чиито документи все още неса готови, за каквито и да е сделки, тъй като доста от тях с в чужбина и е трудно да се съберат всички, за да изповядат сделката пред нотариус.

Все още не е ясна цената, на която ще бъдат изкупувани горските територии от страна на държавата, тъй като все още се обработват документите. Именно тя ще е един от критериите, който ще повлияе при класирането на частните собственици за придобиването от страна на държавата на тяхната собственост.

Целта на изкупуването от страна на държавата, е тя да увеличи своите горски площи, като ги охранява и стопанисва по правилата. Бюджетът, който е заделен за тази цел през т.г. е 700 000 лв. Всеки собственик, който желае да се раздели с гората си сам предлага цена, при която да се осъществи тази сделка, но след което има предварително класиране, при което с предимство ще се ползват по-малките имоти – до 2 хектара. Преференции ще има и за имотите, които са в съседство с държавна гора, след това ще има значение и цената.

Вирни се горе