Две народни певици бяха удостоени с "Почетен гражданин на Смолян"

Две народни певици бяха удостоени с "Почетен гражданин на Смолян"

Две народни певици бяха удостоени от Общинския съвет в Смолян с най-голямото отличие на общината – Почетен гражданин. Това са Златина Узунова и Надежда Хвойнева.

Една от големите звезди на българския фолклор ревностната издирвателка и популяризаторка на родопската песен солистката на фолклорен ансамбъл Родопа Златина Узунова навършва 50 години. Тя е родена на 22 май 1962 г. в с.Ерма река, община Златоград. От 12-годишна учи в Смолян и става солистка на Детско юношеския фолклорен ансамбъл “Орфей”. Средното си образование завършва в Широка лъка в НУФИ. Като солистка на училището печели шест златни медали на републикански фестивали и конкурси. От 1987 г. започва работа в дома на Народната армия Смолян като главен художествен ръководител. От 1988 г. е в състава на хор “Големите български гласове” – София ръководен от прочутия български диригент Здравко Михайлов, припомни в докладната записка кметът Николай Мелемов. През 1999 г. Златина е поканена на работа във Фолклорен ансамбъл “Родопа” като артист-солист и до днес е негов титуляр, участва във всички концерти, записи и прояви в страната и чужбина. От 2007 г. Златина Узунова ръководи три формации в народно читалище “Христо Ботев – 1871”, Смолян, детски хор “Орфееви звуци”, женски народен хор Атанас Капитанов и октет Никола Кенов. За своите 40 г. творческа дейност Узунова се утвърждава като един от най-даровитите родопски гласове изключителен популяризатор и интерпретатор на родопската песен, художествен ръководител и педагог. Нейният самодеен глас и стил не може да се обърка с никой друг.

Навършиха се 75 години от рождението на Надежда Хвойнева – една от най-талантливите популярни и обичани родопски народни певици. Тя бе удостоена с почетното звание посмъртно. Родена през 1936 г.в с.Левочево, тя е от рода на комитата Тодор Хвойнев. Хвойнева е завършила Райковската гимназия. Още от дете е свързана с народната песен и е любима певица на левочевци и райковци. Първата и среща с професионалната сцена е гостуването на група “Наша песен” в Левочево. Става солистка на хоровете към читалището в Левочево и по късно на този в читалище “Христо Ботев” в Смолян, станал основа за изграждането на Фолклорен ансамбъл “Родопа”. Забелязана е от Филип Кутев, който я препоръчва за солистка на ансамбъла на българското радио и телевизия и там прекарва по-голяма част от професионалната си биография. На нея принадлежат песните “Излел е Делю Хайдутин” и още стотици безсмъртни родопски песни. За нея пишат възторжени статии най-тиражираните вестници в света, показват я най-гледаните канали на европейските и американски телевиизии.

През 1990 година печели наградата Грами в Лос Анжелис, присъдена и за великолепния и глас и остава единствената българска певица, носителка на тази най-престижна музикална награда. През 1994 г. американския музикален биографичен институт в Северна Каролина я включва в книгата “Най-прочутите жени в света” и я обявява за “Жена на 2001 година”.

Вирни се горе