Дора Янкова замина за Брюксел за участие в пленарна сесия на комитета на регионите към ЕП

Дора Янкова замина за Брюксел за участие в пленарна сесия на комитета на регионите към ЕП

От 5 до 8 октомври 2009 г. Комитетът на регионите при Европейския парламент провежда своята 81-а пленарна сесия. Тя е посветена на глобални проблеми, които вълнуват европейците днес,съобщиха от пресцентъра. През първия ден на сесията речи ще произнесат Жозе Мануел Барозо – Председател на Европейската комисия и Мауд Олофсон – зам. министър председател, представляващ шведското правителство.

На 6 и 7 октомври ще се проведат „Дни на отворените врати” – инициатива, която включва провеждане на над 120 семинара, изложения и други форуми. По тази причина на 6 октомври няма пленарно заседание, за да могат членовете на Комитета на регионите да се включат в различните прояви.

Семинарите са групирани в четири теми: „Възобновяване на растежа. Иновации в градовете и регионите”; „Регионите и промените в климата: Европейски път към устойчиво развитие на регионите”; „Териториално сътрудничество: Съвместна работа за транс-гранично сътрудничество” и „Постигане на дългосрочни резултати. Оценка на политиката по сближаване на ЕС и бъдещи намерения”. В обсъждането на проблемите ще участва и Дора Янкоав – кмет на община Смолян, като делегат на комитета на регионите.

Още през първия ден на пленарното заседание ще бъде разисквана темата „Глобална криза – регионални отговори”, а на 7 октомври пред участниците ще говори Иржи Бузек – председател на Европейския парламент. Пленарното заседание ще разисква по Стратегията за Дунавското пространство, за действията на местните и регионални власти за предотвратяване на насилието над жените и за подобряване на грижите за жертвите, Глобалната климатична криза, както и за стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението.

Вирни се горе