Дора Янкова:"Общинските училища са готови за 15 септември"

Дора Янкова:"Общинските училища са готови за 15 септември"

Общинските училища са готови за 15 септември.Това каза на специална пресконференция днес ,кмета на община Смолян Дора Янкова. По време на срещата с медиите тя предостави информация за готовността на детските градини, общинските училища и звена в сферата на образованието за започване на новата 2010/2011 учебна година,съобщиха от пресцентъра на общината.

Янкова информира, че днес е проведено оперативно съвещание с директори на училища и детски градини, където те са докладвали за създадената организация за нормалния старт на образователния процес, за наличността на нужните учебна документация и учебници. Директорите са уведомили общинското ръководството, че е осигурено гориво за първите месеци от отоплителния сезон за всички детски градини и училища. Училищните помещения са освежени, почистени и очакват учениците.

Кметът посочи, че традиционно учебната година ще бъде открита тържествено на 15 септември, в 9.00 часа във всички учебни заведения. В общинските училища тази година ще се обучават 3696 ученика в 180 паралелки. 330 деца за първи път ще прекрачат училищния праг. За първолаците са подготвени специални книжки- подарък. Общо на територията на община Смолян има 13 общински училища и 14 детски градини, 2 са извънучилищните педагогически звена – ученическия пансион и ОДК. От посочения брой училища, 4 са със статут на защитени, а 2 са средищни училища. Янкова подчерта задоволството си от успешно реализирания проект за енергийно саниране на 7 сгради на училища и детски градини, които вече предлагат повишено качество на учебната среда. Тя посочи, че към момента предстои разработване на проект за саниране на сградния фонд на следващ пакет учебни заведения.

Янкова информира и за съвместната инициатива с органите на МВР, чрез която се цели осигуряване на пътната безопасност на децата и сигурен достъп до сградите. Учениците от по-малките населени места на общината ще пътуват със специалните училищни автобуси към средищните училища, като тази година дейността по регулиране на движението на автобусите е делегирана на училищните директори.

В заключение Янкова подчерта, че в учебните заведения има направена подготовка, има атмосфера и настроение, наличен е добър кадрови педагогически потенциал, и общинското ръководство и гражданите очакват качество на образователния процес, дух на уважение към учителя, стабилност и ангажираност на системата.

Вирни се горе