Дора Янкова:Бъдещето на планинските райони и общата селскостопанска политика са във фокуса на комитета на регионите

Дора Янкова:Бъдещето на планинските райони и общата селскостопанска политика са във фокуса на комитета на регионите

Бъдещето на планинските райони и общата селскостопанска политика са във фокуса на Комитета на регионите, коментира от Брюксел кметът на община Смолян Дора Янкова,съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош е представил пред участниците в 85-та пленарна сесия на Комитета на регионите позицията на ЕС за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013г.

Кметът на Смолян отбеляза, че селското стопанство на ЕС е изправено пред редица предизвикателства -глобализацията на търговията, неустойчивост на пазарите, демографски натиск и конкуренция от страна на нововъзникващи пазари. Янкова посочи, че трябва да се работи за подобряване жизнеспособността на малките земеделски стопанства и да се развиват екологичните инициативи. Особено важно е да се търсят решения, които са съобразени със социалните предизвикателства и засягат поддържането и развитието на земеделието, най–вече в планинските и необлагодетелствани райони.

Делегатите на 85-та пленарна сесия са обсъдили 10 предложения насочени към разработване на обща политика за селското стопанство. Те ще осигурят независимост на Европа по отношение на изхранването на населението и ще гарантират безопасност на храните. Общата селскостопанска политика след 2013г. трябва да благоприятства производството, да поощрява промяната на селскостопанските практики, да насърчава заетостта и обработването на земята. Участниците в сесията са се обединили около становището, че селскостопанската политика трябва да насърчава производствени системи, които щадят опазването на околната среда и природните ресурси.

По време на заседанията е обсъждана темата за необлагодетелстваните райони – планини, острови, слабо населени и отдалечени райони. В тази връзка са коментирани възобновяемите енергийни източници, промените в климата и биологичното разнообразие.

Политиката трябва да отчита спецификата. Общата селскостопанска политика трябва да се фокусира, да развива иновационни методи на управление. За целта трябва да разполага с бюджет, който да отговаря на предизвикателствата и проблемите, пред които е изправена, каза още кметът на Смолян.

Дебата за бъдещето на общата селскостопанска политика е особено актуален за новите страни членки. След 2013г. България трябва да получава еднакви субсидии с останалите страни от ЕС, но на този етап най-вероятно това ще стане след 2020г. Изключително важно е българските земеделски производители, заинтересовани страни, които формират земеделската политика, местните власти и правителство, евродепутати да се включат активно в цялостния дебат, обобщи Янкова.

Вирни се горе