Догодина ще има събор на Рожен

 Догодина ще има събор на Рожен

Догодина ще има Роженски събор. Това заяви Симеон Караколев, председател на Сдружение “Рожен – Наследство в бъдещето” в предаване по БНТ. "Рожен щеше да го има и тази година, но ние трябва да уважаваме възможностите на един партньор.

Когато този партньор има затруднение за тази година, редно е ние да се съобразим със него, защото това е един много успешен пример за публично-частно партньорство между Община Смолян и сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето"", коментира Караколев.

След като съборът беше факт 2 години поред, тази година той не беше организиран. “Съборът ще го има и винаги ще го има. И преди нас го е имало и след нас ще го има. Въпросът е, че преценката колко често трябва да се прави всеки има мнение. Но аз смятам, че съборът е нужен. Показа го и голямата посещаемост. Наисина е нужен за българщината, за патриотизма”, заяви Николай Мелемов, кмет на Смолян. Роженският събор има над 100-годишна традиция. Първият събор е организиран през 1898г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. В годините Роженският събор се превръща в общонационален и става събор-надпяване на българската народна песен. От всички краища на България се събират народни изпълнители и инструменталисти, които се надпяват и надсвирват на няколкото сцени на най-големия фестивал на народната песен в България. Съборът продължава два дни и се открива с химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе” под съпровода на “Стоте родопски гайди”.

Вирни се горе