Дневен център за хора с деменция става Тубдиспансерът в Смолян

Дневен център за хора с деменция става Тубдиспансерът в Смолян

Сградата на бившия Тубдиспансер в Смолян е обновена и става Дневен център за хора с деменция.

На 10 декември (четвъртък) от 11:00 ч. в обновената сграда Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, гр. Смолян, ул. „Евридика“ (бившия Тубдиспансер), ще се проведе заключителна пресконференция за представяне изпълнените дейности и постигнатите резултати по проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие“.

Целта на проекта е да бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нова качествена социална услуга за възрастни хора с различни форми на деменция в гр. Смолян в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Общата стойност на проекта е 553 059.61 лв., с продължителност – 24 месеца от сключване на договор за БФП, а именно до 12.12.2020г. В рамките на проекта е извършен ремонт – вътрешно преустройство на съществуваща сграда в гр. Смолян (Тубдиспансер), както и обзавеждане и оборудване за разкриване на социална услуга "Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“. За нуждите на центъра ще бъдат използвани първия и част от втория етаж на сградата. За изпълнението на ремонтните дейности са разработени технически проекти при спазване на функционалните изисквания и насоки за изграждане на такъв тип инфраструктура като вътрешното преустройство се проектира в съответствие с насоките за кандидатстване и посочените в тях градоустройствени, ситуационни, композиционни и функционални изисквания към сградата и помещенията, предвидени за този тип социална услуга.

Капацитетът на центъра е 40 човека.

Вирни се горе