Девин с галерия на открито

Девин с галерия на открито

Нови скулптурни фигури допълват уникалната атмосфера на обновеното парково пространство в Девин в района на дирекция “Бюро по труда”. След изграждането на фонтан, оформянето на детска площадка и кът за отдих, новото парковото пространство е попълнено и с арт елементи. Скулптурните фигури от дърво, които жители и гости могат да видят в галерията на открито са притежание на града.

В продължение на 15 дни петима скулптури създадоха интересни творби, с които се включиха в Първият национален симпозиум по скулптура в дърво “Девин 2014”, който бе организиран по повод празника на Девин и 102 години от освобождението на града. Симпозиумът бе закрит официално в последния празничен ден от програмата на Девин-11 октомври 2014 година. На закриването и едновременно откриване на галерията на открито присъстваха кмета на община Девин Цветалин Пенков, председателят на Общински съвет Младен Исаев, самите автори и граждани.

“Имам приятното задължение да закрия този първи национален симпозиум и в същото време да открия новата галерия на открито, която градът вече притежава със създадените на този симпозиум творби каза при закриването Мариана Илиева – изкуствовед от Съюза на българските художници. За това трябва да благодарим на организаторите в лицето на Община Девин и Съюз на Българските Художници, особено в тези трудни от финансова гледна точка години за държавата ни, когато подобни творби се създават все по-рядко и все по-трудно”, допълни Илиева. Тя обобщи, че за първи път в продължение на 15 дни, в периода от 28 септември до 11 октомври, Девин се е превърнал в художествено ателие на открито, където петима творци с вещина и майсторство изваяха идеите си в дърво. Скулптурите са дело на талантливи български художници, вдъхновени от красотата и неповторимата атмосфера на местната природа. “Девин, обвит с гъсти дъхави гори, има потенциала да даде искрата, нужна да “запали” авторите, за да дадат най-доброто от себе си. Скулптурата е сериозно изкуство. Тя е минала през първичния замисъл, скицата, пластичните разработки, за да събере в себе си всичко като знак, форма, обобщена идея на времето и пространството”, подчерта изкуствоведът. Началният ентусиазъм и воля за съзидателна дейност са водени от идеята да се създаде скулптурна колекция, събрала различни творчески виждания. Авторите претворяват с длето своите уникални идеи в прекрасни творби, показват много различни авторски решения, демонстрират разнообразие на формата, а и като използване на материала са подходили по индивидуален и нетрадиционен начин.

Сътворените творби са монтирани в подходяща паркова обстановка, с което се реализира и идеята те да бъдат използвани за естетическо обогатяване на градската среда. Така скулптурите, съгласно регламента на симпозиума, ще останат там, където е почерпено вдъхновението за тях.

“Първият симпозиум по скулптура в дърво “Девин 2014” е място, на което си дадоха среща духа, таланта и естетиката на изявени творчески личности. Надявам се, че скулптурната колекция ще продължава да се разраства и Девин ще се превръща в притегателен център за всички, които имат отношение към съвременното изкуство, а организаторите ще поддържат скулптурния пленер и ще го превърнат в едно от значимите културни събития”, каза в заключение Мариана Илиева.

Кметът на Девин Цветалин Пенков сподели, че идеята този симпозиум да се реализира в града е възникнала в началото на това лято. “Вече повече от две седмици сме заедно с тези прекрасни творци, за което им благодаря и се радвам, че това се случи в дните, когато честваме 102 години от освобождението и празника на града. Надявам се, че това ще е само началото и подобни симпозиуми и изложби ще се откриват традиционно, защото нашият град и жителите му заслужават такива културни събития”, каза Пенков. Той връчи на авторите грамоти и почетния знак на Девин, като признателност за това, което са направили.

“Особено ми е приятно в дните на 102-годишнината от освобождението на град Девин и на Родопите да съм съпричастен на това уникално събитие. Винаги съм мечтал в града ни да има нещо подобно. Поздравявам Ви с това, че успяхте да реализирате това начинание”, каза председателят на Общинския съвет Младен Исаев при закриването на симпозиума.

Творби на художници, които могат да бъдат видени в галерията на открито са: “Слънчев часовник” на Иван Чолаков, надпис изваян от Никола Диков, пластика “Родопчанка” на Андрей Москов, “Родопска мадона” на Снежана Симеонова и “Водна нимфа” на Спас Киричев.

Скулптурите на открито освен, че предлагат нов облик на пространството, те я превръщат в уникално по рода си място в областта, съобщи радио Девин.

Вирни се горе