Девин остава без прочутата си лековита вода

Девин остава без прочутата си лековита вода

Туристите нямат възможност да се възползват от благата на Беденския извор, който се намира само на няколко километра

Един от най-големите ни СПА курорти остава без прочутата си лековита вода. Туристите в Девин нямат възможност да се възползват от благата на Беденския извор, който се намира само на няколко километра от града, информира бТВ.

За този проблем местните жители, община и хотелиерски бранш говорят вече повече от 10 години. Тръбите, които трябва да докарат минералната, лековита вода от Беденските бани до Девин, са изключително оголени, амортизирани и не добре изолирани, от което се губи температурата на водата и лечебните й свойства. Само на няколко километра водата извира при температура от 76 градуса и стига в Девин 10 градуса по Целзий.

Водата помага при лечение на храносмилателната система, опорно-двигателния апарат, както и неврологични, гинекологични, кожни болести. Именно беденската вода прави Девин известен балнео лечебен център преди години.

Още през 70-те години Девин е снабден с чудотворната вода. Днес обаче тръбопроводът е компрометиран на много места. Хотелиерите в Девин плащат такси за беденската вода, но реално не я получават. От общината в Девин се надяват на държавна подкрепа за рехабилитацията на тръбопровода.

Последният проект, с който общината е кандидатствала, е за милион и половина лева. Той е отхвърлен от екоминистерството с мотива, че може да бъде реализиран само чрез съфинансиране от местния бизнес. Сега общинската администрация ще кандидатства отново – за трети път в последните няколко години.

Същинската работа по рехабилитацията на тръбопровода все още не е започнала. Сега местни жители, от бранша и от общината се надяват МОСВ да одобри проекта възможно най-скоро.

Вирни се горе