Девин е домакин на фестивала "Родопска угодия"

  Девин е домакин на фестивала "Родопска угодия"

В центъра на родопския град стартира днес първото издание на фестивала “Родопска угодия”. Още сутринта главните готвачи-участници във фестивала представиха готварско шоу. По късно на обяд кметът на общината Красимир Даскалов откри официално фестивалната програма. На сцената пред Културния дом цял ден се изявяваха изпълнители от Родопите и гостуващи групи от цялата страна.

Във фестивала взеха участие местни ресторанти и гостилници, които презентираха пред гостите и жителите на Девин родопски специалитети. Във феста се включиха още певчески групи и самодейци от други краища на България, както и готвачи от страната показвайки предизвикателството, че и те могат да приготвят вкусна родопска храна.

Специални дегустатори и жури във вкусната изложба на родопски гозби бяха кметът Красимир Даскалов, който е и патрон на събитието и зам.- кметът Владимир Солаков, към тях се присъединиха и две дами гостенки и участнички във фестивала за да оценят специалитетите на местната кухня.

Организаторите на събитието- ЕНИ ФИЛМ съвместно с кмета на Община Девин- Красимир Даскалов раздадоха на кулинарите, грамоти и подаръци, като ги поздравиха за старанието и умелото им приготвяне на вкусната родопска храна. Родопската кухня е легендарна. Голяма част от туристите, които посещават Родопите и Община Девин посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето посещение тук.

Родопската кухня се доближава като вкусови качества към съвременната диетична кухня, тъй като в приготвянето и се набляга на варене, печене и задушаване и по-малко на пържене. Днес съвременната родопска кулинария е съхранила и запазила в голяма част основите на автентичните родопски ястия и всеки, който обича кулинарните пътешествия трябва да опита пататник, клин, трахана, марудници, качамак, мамулки, боб с пастърма, препиталници, тенурки, тикълници, катми, не на последно място агнешкото родопско чеверме и още безброй много родопски изкушения. Ако се впуснете в кулинарното пътешествие, наречено родопска традиционна кухня освен, че ще опитате невероятни вкусове, то със сигурност ще опознаете и древната традиция в приготвянето на храната.

Днешният фестивал- “Родопска угодия” има за цел да запознае Вас- гостите, с традиционната родопска храна и да я преоткриете Вие-местните, магията наречена храна по родопски…

Вирни се горе