Детски фестивал "Приказният свят на индианците" се провежда в с.Широка лъка

Детски фестивал "Приказният свят на индианците" се провежда в с.Широка лъка

Фестивала е част от заключителния етап на Осмата Лятната театрална академия за деца в риск в с.Широка лъка,която се провежда от 29 юни до 18 юли.Организатори са Фондация „ДЕН ГРИ-Х“ и Дома за деца и ОУ „Н.Й.Вапцаров“ с. Ш. Лъка.

След завладяващите феерии по мотиви на японски и индийски приказки в последните години, отново Лятна Театрална Академия Широка Лъка продължава да запознава децата в риск от региона с далечни древни традиции и култури. Във времето от трите седмици в различни творчески ателиета се срещнаха около 60 деца и 30 млади артисти от България и Холандия, за да оживят иднианския древен свят и митове на Маите и Инките, в подготовката си за традицония детски театрален фестивал.

Тази година в проекта се включиха деца от Дом за деца „Олга Скобелева” в Пловдив, както и стартира първият филиал на проекта в новооткрития Център за настаняване на деца от семеен тип в град Смолян.

Всяка година финалното събитие привлича около 150 деца и други гости от региона и страната, както и специално организирани посещения на ученици от Холандия и Великобритания. Очаквани гости и участници във фестивалния ден са деца от Девин, Смолян, Пловдив, Гоце Делчев, Панагюрище и други градове и села в региона.

Възникнал през 2003г. проекта за Лятна Театрална Академия за деца в риск – с. Широка Лъка постепенно се утвърждава като успешен иновативен модел за сътрудничество между бизнеса, неправителствения сектор и образованието.

Проекта се реализира и с подкрепата на: Висше Училище за Изкуства – Утрехт, Холандия, Община Смолян, Кметство Широка Лъка, Читалище “Екзарх Стефан” Широка Лъка, Младежки Информационен Център Смолян, Драматичен Театър Смолян, Община Девин, „Девин“ АД

И с участието на: Център за настаняване от семеен тип гр. Смолян, ОУ “Проф.М.Дринов” гр. Панагюрище, Дом за деца “Олга Скобелева” гр. Пловдив, Дом за деца гр. Гоце Делчев, Група за народни танци към читалище „Назъм Хикмед“ с. Грохотно,Група за латино танци към читалище „Слетлина“ с. Гьоврен.

Вирни се горе