„ДЕН НА МАРОКО” В МАДАН

„ДЕН НА МАРОКО” В МАДАН

Днешният ден се превърна в истински празник за населението на община Мадан с проведения „Ден на Мароко”.

Мероприятието се организира по покана на кмета на община Мадан Фахри Молайсенов, със съдействието на евродепутата и Вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Кралство Мароко Н.Пр. Закия Ел Мидауи, Амина Алауи – аташе в посолството, Латифа Аит Баала – Началник кабинет на премиера на Белгия, евродепутатът и Вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа и Председател на Младежкото Движение за права и свободи /МДПС/ Илхан Кючюк, народният представител от ДПС – Хайри Садъков и още много гости, приятели и жители на община Мадан.

За дипломатическите представители от Кралство Мароко, това бе първото им посещение в общината. „Мадан е град с богата история и култура. Надявам се първите Ви впечатления да са за място, на което искате да се върнете отново”, посочи кметът Фахри Молайсенов при откриването на мероприятието. Той изтъкна, че България и Мароко имат дългогодишни и традиционно добри отношения, които винаги имат възможност да се задълбочават и развиват. „И такива инициативи, като днешната са една прекрасна възможност за осъществяване на бъдещ двустранен диалог и съвместни инициативи в различни области на сътрудничество между нашите народи и разширяването им в перспектива. Двете държави имат много общи черти. На първо място това е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, планина и богато културно и историческо наследство. И в двете държави различни етноси от векове съжителстват в мир и разбирателство. А благият характер на хората от Мароко и тяхното гостоприемство, са присъщи черти и за нас – маданчани. Мадан е малка община, но с голям потенциал за привличане на туристи от цял свят. Тук ще видите един град, който изумява със своята природа, със своята култура и традиции, със своите подземни и надземни богатства. Градът отдавна е муза за много творци, нарекли го с основание „Кътче от рая“. Нашата амбиция с екипа, който ръководя, е да надградим това, което е постигнато и да съхраним традициите си. Целта ни е Мадан да стане добро място за живеене, да бъде атрактивен, за да привличаме повече туристи, включително и от далечното Крластво.

Надявам се сами да почувствате топлината и красотата на Мадан, в който винаги сте ДОБРЕ ДОШЛИ !”, допълни още той.

„Първото ми впечатление е, че Мадан е красив и гостоприемен град с изключително топли хора. България е една прекрасна страна и не само като природни дадености и голямо разнообразие, но най-вече с разнообразието като общество и способността му да живее в хармония с всички етнически, културни, религиозни и политически слоеве на своя народ. Именно тези ценности провокират мен и моя да екип да откриваме такива интересни и привлекателни региони и местности във вашата страна, и за това днес сме тук в Мадан.” , каза в словото си Н.Пр. посланика на Мароко. „България и Мароко са утвърдени туристически дестинации и това е така, защото имат какво да покажат, поради богатата си история и тяхното съществуване, което датира от повече 12 века. България, която привлича туристи надвишава броя на жителите си и е сред малкото държави уникална в тази област. Мароко от своя страна, привлича туристи и пътешественици от цял свят, заради многообразието си, туристически и природни дадености. Това е Кралство, в което цари политическа стабилност, и векове наред в много цивилизации съществували сигурност и взаимно уважение”, посочи още тя. В края на словото Н.Пр. Закия Ел Мидауи сърдечно благодари за поканата и организирането на инициативата „Ден на Мароко” в Мадан, като посочи, че това е началото на още бъдещи съвместни инициативи. Приветствия към домакините и гостите отправиха и Латифа Аит Баала, Илхан Кючюк и Хайри Садъков.

След официалните слова присъстващите се насладиха на прекрасните, изпълнения на самодейците от НЧ „Иван Вазов-1958” с.Буково, НЧ „Братан Шукеров-1953” с.Върбина, НЧ „Иван Вазов-1999” гр. Мадан. чиито изпълнения бяха непрекъснато и бурно аплодирани. Фолклорната програма завърши с българско хоро.

На сцената бе представено и модно дефиле, представящо типичните марокански женски облекла, наричани „кафтани”. Интересна атракция бе и автентичния родопски кът, старателно подбран и съхраняван от читалището в с. Средногорци. Посетителите имаха също така възможност да дегустират уханен ментов чай, приготвен и сервиран по атрактивен начин на чайна церемония, както и да се насладят на традиционна мароканска кухня и специфични за региона на Мадан ястия.

Вирни се горе