"ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИТЕРАТУРА“ НА „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ СМОЛЯН

"ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИТЕРАТУРА“  НА „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ СМОЛЯН

Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители” – Уилям Елиът

През настоящата 2020 година за 22-ри пореден път се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Организации и институции от гр. Смолян също се присъединяват към инициативата с провеждане на различни мероприятия през целия месец септември, целящи популяризиране на културното наследство на Европа и търсене на неговото място в настоящето. За всички любители на писаното слово на 24 и 29 септември „Европа директно – Смолян“ организира „Ден на европейската литература“.

Събитието се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Къща музей „Ласло Наги“, Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян и Художествена галерия – Смолян. Изявени личности от града, общественици, писатели, артисти, спортисти, граждани ще споделят с широката публика любовта си към литературата като прочетат откъси от обичани европейски автори. Библиотека, регионален музей, къща музей „Ласло Наги“ и художествена галерия са четирите книжовни „гнезда“, в които можете да намерите едночасов пристан в досег с любими произведения. Пак там ще се насладите на постоянните експозиции на институциите, както и на временно представените изложби – „Съкровищата на Краков“ в РИМ „Стою Шишков“ и „Съвременна европейска литература, спечелила литературни награди на Европейския съюз” в Регионална библиотека “Николай Вранчев“.

За посетилите три от изброените места на четене ще има специална награда от „Европа Директно“ Смолян, определена на лотариен принцип.

ПРОГРАМА

24.09.2020

15:30 – 16:30 ч. – Регионална библиотека “Николай Вранчев“ – Смолян

16:30 – 17:30 ч. – РИМ „Стою Шишков“ – Смолян 29.09.2020

15:00 – 16:00 ч. – Къща музей „Ласло Наги”

16:30 – 17:30 ч. – Художествена галерия – Смолян

Вход свободен!

Очакваме Ви!

Вирни се горе